dvije svečanosti

Glina se prisjeća početka i završetka Domovinskog rata, otkriven 'Spomenik domovini'

08.08.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Dvjema svečanostima, Glina se u utorak prisjetila početka i završetka Domovinskog rata na banovinskom području

Svečano je otkriven Spomenik domovini ispred zgrade Policijske postaje koju su, 26. lipnja 1991., napali pobunjeni Srbi, te obilježena godišnjica predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, 8. kolovoza 1995. u obližnjem Gornjem Viduševcu.

U napadu pobunjenih Srba na Policijsku ostaju, kao prva žrtva poginuo je redarstvenik Tomislav Rom, a više je branitelja zarobljeno i odvedeno u srpske logore. Otkriveni Spomenik domovini u istarskom kamenu, rad je akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Kako je rekla književnica i povjesničarka umjetnosti Lilijana Domić, spomenik povezuje dva značajna povijesna datuma. Povod za takav spomenik, rekla je, predstavlja značaj Gline i Banovine u obrambenomu Domovinskom ratu. Spomenik predstavlja pobjedu temeljenu na žrtvi, kazala je Domić.

Umjetnik Kujundžić, koji je spomenik poklonio Glini, rekao je kako spomenik topničkim projektilima povezuje napad na Glinu, a notama Runjaninovu skladbu državne himne, koja je simbol slobode.

  • +19
Ispred policijske postaje Glina svečano otkriven "Spomenik Domovini" Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Glinu se naziva gradom hrvatske himne, vjeruje se da je Josip Runjanin upravo u Glini uglazbio pjesmu "Horvatska domovina" Antuna Mihanovića koja je kasnije proglašena hrvatskom himnom pod imenom "Lijepa naša domovino".

Izaslanik hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara rekao je kako Glina zaslužuje takav spomenik, jer je ovdje počeo i završio rat.

Kod tenka, na mjestu predaje neprijateljske vojske, koja je vojnički označila konačnu pobjedu hrvatskih Oružanih snaga i oslobođenje države, Tandara je rekao kako se uvijek mora ponavljati tko je agresor, tko je napao Hrvatsku, ubijao i masakrirao naše branitelje i civile. "Ta vojska, koja je sve to radila, kojoj ništa nije bilo sveto, na ovom je mjestu ponižena. Ovdje su molili da ih se pusti. Da su te njihove kolone 1995. godine izgledale kao one kolone u Vukovaru 1991. godine, mene bi danas bilo sram, a ovako sam ponosan", rekao je Tandara.

Izaslanik Predsjednika RH, brigadir Ivan Kranjčević je dodao, kako je s drugim braniteljima imao privilegiju oslobađati domovinu.

Posebno je zahvalio 2. gardijskoj brigadi, koja je u oslobađanju zemlje bila glavna udarna moć. Kako je rekao, da nije bilo veličanstvene VRO Oluje, koja je pokazala snagu Hrvatske vojske, ne bi bilo ni mirne reintegracije Istočne Slavonije i Podunavlja.

Zajedničku molitvu je predvodio i blagoslov udijelio policijski kapelan Ivo Borić. Svečanosti su nazočili i izaslanik ministra obrane Željko Purgar, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Ivan Janković, te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.