PROVJERA DRŽAVLJANSTVA

Glavašu određen 24-satni pritvor

13.05.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Prema nalogu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina, Branimiru Glavašu je određen 24-satni pritvor, do 8.15 sati u četvrtak, kako bi se provjerila valjanost njegovih dokumenata na temelju kojih tvrdi da je državljanin BiH

Iako je Glavaš predočio dokumente koji potvrđuju da je državljanin BiH, tužitelj je svejedno zatražio dodatnu provjeru dokumentacije, pojasnio je njegov sarajevski odvjetnik Nikica Gržić.

Nešto iza 11 sati policijska marica dovela je Glavaša pred zgradu Tužiteljstva BiH u Sarajevu. Izlazeći iz kombija, Branimir Glavaš, za kojim je u Hrvatskoj raspisana tjeralica, nasmijao se okupljenim novinarima, prenosi Radio Sarajevo. Na pitanje: 'Došli ste?' Glavaš se osmjehnuo i uzvratio: 'Da, došao sam u svoju drugu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.'

'Po mojim informacijama, Branimir Glavaš je državljanin Bosne i Hercegovine, a prema našem zakonu, u kaznenom postupku naši državljani ne mogu biti izručeni stranoj državi, osim Haškom tribunalu, pa se nadamo da će postupak biti obustavljen i zahtjev za izručenje odbijen', kazao je za Radio Sarajevo Nikica Gržić.

Na temelju međunarodne tjeralice koju je Hrvatska raspisala za Branimirom Glavašem, nepravomoćno osuđenim za ratni zločin, policija susjedne Bosne i Hercegovine privela ga je na razgovor.

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić medijima je pojasnio da je uhićenje obavljeno bez poteškoća. Glavaša su uhapsili pripadnici Federalnog MUP-a u automobilu na dionici magistralnog puta između Šuice i Kupresa.

Uoči raspisivanja međunarodne tjeralice Branimir Glavaš je dao intervjuu za Dnevni avaz u kojem je pojasnio da je državljanstvo BiH dobio još 22. listopada 2008. godine na temelju porijekla svojih roditelja, a osobne dokumente zatražio je 'tek kad je dobio definitivnu potvrdu da za njega nema pravde u Hrvatskoj dok je Sanader na vlasti'.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak da mu je dostavljena međunarodna tjeralica za Branimirom Glavašem, koju je u utorak raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Glavaša je Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u Osijeku 1991. godine.

Po njezinom primitku, međunarodna tjeralica je odmah proslijeđena ovlaštenim policijskim tijelima u BiH kako bi ona poduzela dalje mjere. U svim sličnim slučajevima policija u BiH privodila je osobe za kojima postoji međunarodna tjeralica kako bi utvrdila imaju li oni državljanstvo te zemlje, koje je ujedno zakonska zapreka za izručenje nekoj drugoj državi.