ZENICA BLUES

Glavaš: HDZ jednako SDP, treba stvoriti treći put

27.04.2011 u 15:54

Bionic
Reading

'HDZ jednako SDP – sve je to tu negdje li-la. Prvi su pokazali da ne znaju voditi hrvatsku državu i totalno su je uništili, a koalicija koju vodi SDP je toliko blijeda i ne nudi ništa konkretno. Ipak, postoji treća alternativa, treća snaga i treći put koji treba stvoriti', poručio je iz zeničkog zatvora Branimir Glavaš, jedan od utemeljitelja HDSSB-a

U polusatnoj reportaži Televizije Slavonije i Baranje, nazvanoj 'Zenica Blues – Branimir Glavaš' i prikazanoj za uskršnje blagdane, Glavaš priča o svojim zatvorskim danima, ali i komentira aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj najavljujući osnivanje tzv. trećeg bloka. 'Hrvatska se našla u takvom glibu u kakvom nikada nije bila. Izričitu odgovornost za stanje u državi snosi HDZ i od toga pobjeći ne može niti može biti aboliran. Na drugoj strani je blijeda koalicija koju vodi SDP, pa se iz moje druge države, Bosne i Hercegovine pitam – za koga će taj narod glasati na predstojećim parlamentarnim izborima', kategoričan je Glavaš.

Za 'treću snagu' ipak tvrdi da je razmrvljena zbog nerealnih ambicija određenih pojedinaca. 'Treba stvoriti treću snagu i treći put, ali nisam optimist poznajući sujete ljudi koji predstavljaju tu razmrvljenu treću stranu', tvrdi Glavaš. Za svoj HDSSB kaže da je 'relativno mala i mlada regionalna stranka koja se ne može nametati kao vodeća politička garnitura na trećem putu'. Imamo sužen prostor regionalnog djelovanja, ali smo spremni sudjelovati u tom projektu, ako bi se stvorilo jedno vodstvo, ozbiljno i odgovorno, koje bi ponudilo treći put', najavljuje Branimir Glavaš.

Ponovio je i svoj ranije izrečeni stav kako će 'radije osam godina nevin i politički presuđen robijati u Zenici, nego jedan jedini dan nevin i politički presuđen u hrvatskom zatvoru' te istaknuo da je 'duboko siguran da u svojem životu, uključujući i događanja prije 20 godina, nije pogriješio nigdje'. 'Ne bih promijenio ništa. Na isti način bih postupio, radio i djelovao da se tako nešto ponovi. Ne žalim ni za jednim potezom', poručio je Glavaš koji vrijeme u zeničkom zatvoru koristi za pisanje knjige u kojoj, kako najavljuje, opisuje kronologiju svega što mu se događalo, posebice u sudskom procesu, i u kojoj neće poštedjeti nikoga – 'od lokalnih đilkoša do Šeksa Sanadera'.

Iako je u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju kazne za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine, Branimir Glavaš je nedavno jednoglasno izabran za predsjednika Zajednice udruga Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB).