nove zakonske inicijative

GLAS traži spajanje katastra i gruntovnice

20.09.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Umjesto da se bavimo crnim labudovima i kodeksom ponašanja u HDZ-u, Vladi je vrijeme da se počne baviti stvarnim problemima u zemlji, poručile su sa press konferencije GLAS-a u Saboru Anka Mrak-Taritaš i Nada Turina Đurić. Među takvim problemima je i pitanje katastra

Ovih dana u saborsku proceduru GLAS bi trebao uputiti izmjene zakona koji se odnose na katastar i gruntovnicu.

'Još 1806. car Franjo I. naredio je da se za zemlje koje su bile u sklopu monarhije napravi katastar. I danas, toliko godina nakon te odluke, Hrvatska još uvijek funkcionira na temelju tog katastra', kazala je Mrak-Taritaš.

Pojasnila je da se u digitalno doba sve može vidjeti na stranicama katastar.hr, no da to ne odgovara stvarnom stanju.

'Stoga ćemo mi predložiti da se objedine katastar i gruntovnica i da se osnuje posebna agencija koja će se time baviti. dok to ne napravimo neće biti povjerenja građana u institucije, ali i povjerenja investitora u Hrvatsku. To je moguće napraviti u jednom mandatu i dok to ne napravimo investitori će nas zaobilaziti u luku', poručila je Mrak-Taritaš.

  • +3
Press konferencija GLAS-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

GLAS-ova Nada Turina Đurić progovorila je pak o željeznicama. Podsjetila je pritom na inicijativu bivšeg europarlamentarca Joze Radoša koji je amandmanima na rezoluciju iz 2017. osigurao da se regionalne željezničke mreže uključe u europsko financiranje.

'To je bila odlična podloga za pregovore sa Slovenijom. Međutim ta će inicijativa ostati mrtvo slovo na papiru ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore. Time bi se ostvario san o ravničarskoj pruzi Zagreb-rijeka koja bi donijela benefite za Hrvatsku', kazala je Turina Đurić.