MIKLENIĆEVE MISLI 21. STOLJEĆA

Glas koncila povezao Uskrs sa umreženim centrima moći

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 16:31
  • Objavljeno 04.04.2012 u 16:31
Ivan Miklenić

Ivan Miklenić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u najnovijem blagdanskom broju piše kako su Isusova smrt i uskrsnuće neizmjerno važniji i snažniji od svih ljudskih struktura i centara moći, od svih ljudskih vojnih, političkih, financijskih, gospodarskih, ideoloških i svih drugih sila!

U komentaru 'Isus i centri moći' glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako Isusovo uskrsnuće baca posve novo svjetlo na čitav svijet, na čitavo čovječanstvo, na sve zemaljske centre moći i njihove podanike; raskida sve oblike nasilnog ili dragovoljnog porobljavanja ljudskih osoba; otkriva posve novu perspektivu ne samo ispunjenog i zadovoljnog nego upravo presretnog i vječnog života!

'Stoga bi proslava Uskrsa 2012. u maloj Hrvatskoj mogla biti u znaku svjesnoga prizemljenja, otvaranja očiju, vraćanja u stvarnost, prihvaćanja istine o suvremenom svijetu, hrvatskom društvu i osobnom životu u svjetlu Isusova uskrsnuća', piše u komentaru te dodaje kao što Isusovo uskrsnuće u Jeruzalemu nije uklonilo rimsku okupacijsku vlast niti obeskrijepilo i druge ljudske, povijesne centre moći, tako ni proslava Uskrsa kao vjera u Živoga, Uskrsloga, u današnjoj Hrvatskoj neće ukloniti djelovanja umreženih centara moći, nepravde, razaranja, nejednakosti, zloporabe..., ali im daje sasvim drugu dimenziju, sasvim drugo značenje.

'Dok si suvremeni centri moći, dok gaze ljude i narode, upropaštavaju gospodarstva i države, žele pridati apsolutnu važnost, apsolutnu moć te žele biti gospodari ljudi, života i smrti, oni koji vjeruju u Živoga, Uskrsloga, razumiju da svim tim centrima izmiče ono najbitnije: dostojanstvo svakoga čovjeka i život', napominje komentator.

Po njegovim riječima ti centri moći izravno ili uz pomoć svojih kupljenih ili ucijenjenih ili zavedenih poslušnika mogu svim sredstvima, pa i onim suvremenim najsofisticiranijim tehnološkim izumima gaziti i uništavati ljudsko dostojanstvo i ljudske živote, ali ne mogu ni jednom čovjeku stvarno definitivno uništiti ljudsko dostojanstvo, unutarnju slobodu, niti spriječiti vječni život.

U zaključku komentara Miklenić navodi kako stoga Uskrs 2012. treba biti prilika za obnovu vjere u Živoga, Uskrsloga, za odluku za Boga, za svjesno stupanje na Božju stranu, jer to je jamstvo neokrnjenog očuvanja ljudskoga dostojanstva, dostojanstva i ponosa svakoga pa i hrvatskoga naroda, jamstvo unutarnje slobode i kvalitetnijeg života na ovome svijetu i vječnoga života u Božjem kraljevstvu istine, pravde, ljubavi, slobode i mira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi