izborni predmet

GLAS: Djecu se i dalje prisiljava na nastavu vjeronauka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 10:56
  • Objavljeno 15.10.2020 u 10:56
Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

GLAS je u četvrtak upozorio da su učenici osnovnih škola, koji ne pohađaju vjeronauk, zbog epidemioloških mjera ipak prisiljeni sjediti na nastavi, što smatraju diskriminatornim pa su prozvali Vladu i resorno ministarstvo jer nisu za njih pronašli zamjenski izborni predmet

"Vlada i dalje djecu prisiljava na nastavu vjeronauka. Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću pravobraniteljice za djecu, pa je pravo vrijeme još jednom podsjetiti da su djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka u osnovnim školama trenutno izložena najgrubljoj diskriminaciji", priopćili su iz GLAS-a.

Već su upozoravali na problem da učenici koji ne pohađaju vjeronauk zbog epidemioloških mjera bivaju prisiljeni sjediti na nastavi, što GLAS smatra novom i dosad neviđenom razinom diskriminacije u školama.

"Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, niti se barem potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat", ističe GLAS.

Podsjećaju da su još u prošlom mandatu u saborsku proceduru uputili prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na konačno ukidanje diskriminacije i kršenja prava djece koja ne pohađaju vjeronauk.

S obzirom na to da prijedlog tada nije prihvaćen, iz stranke najavljuju da će saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš ponovno Saboru predložiti isti zaključak.

"Epidemiološke mjere ne mogu i ne smiju biti izgovor za ovakvo kršenje prava djece i nadamo se da će Vlada i nadležno ministarstvo konačno reagirati i ukinuti praksu prisilnog vjerskog odgoja u osnovnim školama", kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!