TUĐMAN SE OPREDIJELIO

'Glas dajte Milanu Bandiću'

04.01.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Bivši predsjednički kandidat, koji je u prvom krugu osvojio nešto više od četiri posto glasova, u ponedjeljak je pozvao birače da svoj glas daju Milanu Bandiću u drugom krugu izbora

Miroslav Tuđman je istaknuo: 'Bandić ima pozitivan stav prema suverenoj Hrvatskoj proizašloj iz Domovinskog rata, daje potporu hrvatskim braniteljima i generalima, ne poziva se na kontinuitet Mesićeve politike, a podržao je i osnivanje trećeg entiteta za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Napose, uz socijalnu osjetljivost, Milan Bandić deklarira bliskost kršćanskim vrijednostima.' No Tuđman je zadržao distancu, pitajući se hoće li Bandić svoje stavove prenijeti s riječi na djela.

Tuđman je pojasnio zašto za Josipovića ne bi trebalo glasati. 'Predsjednički kandidat prof. dr. Ivo Josipović u svojim istupima daje ocjenu pet Mesiću i njegovom desetgodišnjem predsjednikovanju. Najvažnijim Mesićevim potezom smatra smjenu i progon hrvatskih generala, zagovara tezu da je Mesić 'demokratizirao Hrvatsku' i da demokracija počinje 3. siječnja 2000. godine.

Kako Hrvatska nakon deset godina nema strateške partnere u svijetu, a ni u Europi, kako se podanički odnosi prema tužiteljstvu u Haagu (što je i sam Haški sud osudio), jasno je da su takvi stavovi nastavak služinskog odnosa prema Europskoj uniji, a napose odnosa prema tužiteljstvu Suda u Haagu.

Karakteristična je njegova poruka da će Hrvatska postati sva 'crvena' i da će on osigurati takvoj Hrvatskoj 'novu' pravdu! Tvrdnja da je on svjetlo i da će se obračunati s tamom, uporabom državnog aparata protiv 'paraobavještajnih struktura' preostalih iz vremena tuđmanizma kojima će 'stati za vrat' poznata je SKH retorika, nespojiva s demokracijom.

Mentalitet 'crvene pravde' vraća Hrvatsku u daleku prošlost 'Zapadnog Balkana' te zatvara svaku mogućnost istinskog političkog pluralizma. Prof. dr. Ivo Josipović takvim svojim izjavama implicite najavljuje obračun, ne s korupcijom, nego sa slobodnom misli u Republici Hrvatskoj.

Stoga u ovom prijelomnom trenutku, kada je u pitanju očuvanje državnog suvereniteta Republike Hrvatske, preporučujemo glasačima da suspregnu emocije i pokažu političku zrelost te izvrše svoju građansku dužnost – izađu na izbore, da Ivi Josipoviću uskrate svoj glas, a da glasaju za Milana Bandića. Milan Bandić javno zagovara dijelove političkog programa koji bar štiti elementarni interes hrvatske države i njezinih građana', stoji u Tuđmanovom priopćenju.