voda u učionicama

Gimnazijalci iz zagrebačkog Tituša i dalje u zamjenskoj školi, evo što kaže ravnatelj

21.08.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Zbog nevremena koje je prije nešto više od mjesec dana poharalo Zagreb odgođeno je otvaranje u potresu teško oštećene Gimnazije Tituša Brezovačkog, a samim tim i početak školske godine u njoj

Kako nam je potvrdio Damir Jelenski, ravnatelj škole, uslijed velike količine oborina voda je prodrla u dio učionica te onemogućila postavljanje parketa i opreme, što kao posljedicu ima prolongiranje početka nastave pa će učenici ponovno ići u zamjensku školu, odnosno u novozagrebačku Prvu gimnaziju.

'Čeka se da se podloga osuši kako bi se moglo krenuti s postavljenjem parketa. Napravljeno je ispitivanje vlažnosti podloge i čekaju se rezultati. Za postavljanje parketa potrebna su tri tjedna pa računamo na to da ćemo se za tri do četiri tjedna od njihova postavljanja konačno vratiti u svoju školu', kazao je Jelenski, a potom pojasnio kako je uopće došlo do toga da voda prodre u nju.

'U tom trenutku još nismo imali završen krov, ali je odvodnja išla preko stepenica i kada je kiša prije padala, nije bilo nikakvih problema i ništa se nije događalo jer su količine bile uobičajene. Sustav odvodnje je funkcionirao i nije bilo problema. Međutim sada je došla tolika količina vode da se preko stepenica po hodnicima razlila do učionica. To nitko nije očekivao', kazao je Jelenski.

Sreća je, naveo je, da nije otišla u sve nego samo u dio njih, ali ne može se početi s nastavom u jednim učionicama, a u drugima ne.

'Na pod je postavljena tzv. suha glazura, a ona ima svoje prednosti. Prednost je to da je lagana, ali neugodno je kad na nju dođe voda - ona je potpuno upije i treba je isušiti. Strojevi rade i isušuju sve jer ako se parket prerano postavi, onda će se za neko vrijeme dići pa ćemo imati novi problem', kazao je Jelenski.

Zgrada Tituša građena je u 17. stoljeću, a zbog njezine kulturne vrijednosti i lokacije bila je vrlo zahtjevna za obnovu. Ona pritom nije bila samo konstrukcijska, već je praktički riječ o novoj zgradi u starom ruhu. Sve to imalo je svoju cijenu.

'Prva procjena bila je da će ona iznositi 42 milijuna kuna, ali onda je Zavod za zaštitu spomenika zaustavio radove zbog izmjene projekta, što je rastegnulo obnovu i cijena je narasla na nešto više od 70 milijuna kuna. Postoje tu i dodatne stvari, one koje nisu bile sastavni dio projekta, a za koje se nije znalo da će se pojaviti, poput vijenca koji je pao - njega je trebalo skinuti i napraviti novi. Osim toga, bilo je zidova za koje se mislilo da su u dobrom stanju, ali se ispostavilo da će se morati rušiti. Točna cijena obnove znat će se kad se sve podvuče. Ali u ovom trenutku ona ne ide ispod 77 milijuna kuna, odnosno nešto više od 10 milijuna eura', kazao je Jelenski.

A što se dogodilo u Titušu i koliko je sve to trajalo, najbolje svjedoči podatak da nitko od učenika, kada se vrate u zgradu, nije pohađao nastavu u njoj. Nekoliko generacija stasalo je na drugoj adresi.

'Točno tako. Nitko od djece koja će doći nikad nije pohađao nastavu u toj zgradi', zaključio je Jelenski.

Gimnazija Tituša Brezovačkog Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL