posljedica poplave

Aktivirana eko bomba: Ne pijte vodu iz bunara i ne kupajte se u jezeru Šoderica

20.08.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Nedavne poplave Drave na sjeveru Hrvatske možda su uzrokovale zagađenje jezera Šoderica, kao i bunara za pitku vodu u okolini

Naime, kako piše Glas Podravine, voda je poplavila bivšu praonicu vagona na Botovu, pa su se kemikalije koje se unutra nalaze proširile tim krajem. Medij navodi kako je riječ o tempiranoj ekološkoj bombi, da će se znati je li ona 'eksplodirala' kada Zavod za javno zdravstvo provede uzorkovanje voda i tla koje je natopljeno velikim količinama naftnih derivata i raznim kemikalijama, što je za Glas potvrdio i načelnik općine Legrad Ivan Sabolić još u vrijeme kad je postavljao zečje nasipe uz Šodericu.

'Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa. Došlo je na naplatu to što su u Zagrebu više od desetljeća zanemarivali problem na koji stalno ukazujemo', rekao je tada Sabolić. Glas Podravine pitao je i u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, iz kojeg im je odgovor dala ravnateljica Draženka Vadla.

  • +40
Jezero Šoderica nakon poplave Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Zagađena voda iz bivše praonice vagona dospjet će svugdje, a tek će analize voda pokazati pravo stanje stvari', rekla je Vadla i dodala kako uzorkovanje voda zasad nema smisla jer se situacija na terenu još nije smirila, a ni voda se nije u potpunosti povukla s pojedinih dijelova.

Šoderica nakon poplave Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/Pixsell

'Bojim se da je sezona kupanja na Šoderici za ovu godinu završena. Posebno upozoravam ljude koji imaju bunare da iz njih ne konzumiraju vodu s obzirom na to da tako mogu ugroziti svoje zdravlje. Još neko vrijeme nećemo znati jesu li i koliko zatrovani', rekla je Vadla. Uzorkovanje voda će se napraviti čim se za to steknu uvjeti, a osim jezera Šoderica i obližnjih bunara, postoji mogućnost da su zagađena i okolna polja.