NEPOTIZAM NA SVEUČILIŠTIMA

Gimnazijalci do indeksa lakše od ostalih

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zadru pridružio se Osječkom i Splitskom sveučilištu odlukom da se državna matura prihvati kao podloga za upis brucoša u ovoj akademskoj godini

Članovi Senata, međutim, upozorili su na nedorečenosti takvog modela, koje bi se pak trebale riješiti na razini države, prenosi Slobodna Dalmacija.

Postavljena su pitanja potencijalnih kandidata koji su već prije završili srednju školu pa su odlučili studirati ili onih koji će doći sa svjedodžbom iz stručnih škola, gdje nema državnih matura, a moguć je upis studenata iz drugih država.

Zbog svega toga dogovoreno je kako će se konačna odluka donijeti na jednoj od sljedećih sjednica Senata, prenijela je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Zadarskog sveučilišta. Sustav koji se polaganjem državne mature od ove godine uvodi nije dorađen, jer postoje i ljudi izvan sustava za koje ne znaju kako će ih vrednovati, ustvrdili su članovi Senata Zadarskog sveučilišta.

S jedne strane profesori u Senatu suglasni su što će im se olakšati selekcija i smanjiti odgovornost, ali na drugoj strani državnom maturom daje se prednost gimnazijalcima u odnosu na druge srednjoškolce koji žele indeks. Prema sadašnjem prijedlogu priznavanja državne mature, očito je da će to biti dvije liste ako resorno ministarstvo pravodobno ne riješi nedoumice onih koji odlučuju o tome kako će se za iduću akademsku godinu provoditi prijamni ispiti, odnosno upisi.