LINIĆEVA VEZA

Gdje je zbrinuta bivša Milanovićeva glasnogovornica?

09.02.2015 u 10:43

Bionic
Reading

Nekadašnja glasnogovornica SDP-a i Vlade Ivana Grljak svoju karijeru nastavila je u odjelu marketinga u Krašu, doznaje tportal. Grljak je, podsjetimo, podnijela neopozivu ostavku u jeku prošlogodišnjeg otvorenog rata tadašnjeg ministra financija Slavka Linića i Zorana Milanovića. Otvoreno se svrstala na stranu riječkog SDP-ovca koji, kako je otkriveno u aferi 'Mali biskviti', ima dobre veze u Krašu

Deset mjeseci nakon što je SDP ostao bez glasnogovornice Ivane Grljak, na njezino mjesto krajem siječnja zasjeo je Tomislav Korman, dok ju je kao glasnogovornik Vlade, netom nakon njezina odlaska u ožujku prošle godine, zamijenio Nikola Jelić.

Grljak je, kako doznaje tportal, svoju karijeru nastavila u marketingu Kraša. U ovoj tvrtki odbili su nam potvrditi informaciju, pozivajući se na zakon. 'Tražene informacije nismo u mogućnosti dati sukladno odredbama članka 11. stavak 3. Zakona o zaštiti osobnih podataka', odgovorila je na naš upit o radnom statusu Ivane Grljak u Krašu Sanja Molnar, službenica za zaštitu osobnih podataka. Bez komentara bila je i sama Grljak koja je na novom radnom mjestu viđena kada je krajem listopada Kolinda Grabar Kitarović posjetila ovu tvornicu slatkiša.

Iz Kraša su nam također odbili odgovoriti je li Grljak zaposlena preko natječaja za posao. No zajednička poveznica bivše glasnogovornice Vlade i Kraša, mogao bi biti Slavko Linić.

Naime, Grljak u jeku sukoba premijera i tadašnjeg ministra financija nije skrivala svoju naklonost prema Liniću. Zbog toga je, navodno, i napustila funkciju glasnogovornice Vlade i SDP-a netom nakon što je Milanovića napustila i njegova posebna savjetnica za medije Zinka Bardić.

Nju se također svrstavalo u Linićev klan, a u njegovom društvu pojavila se na konvenciji SDP-a u veljači 2014. godine. Linić je tada sjeo u zadnji red te javnosti potvrdio ono o čemu se prethodnih mjeseci pisalo – da je sukob između njega i Milanovića nepremostiv.


Grljak kao nekadašnja državna dužnosnica, ima pravo nakon prestanka radnog odnosa šest mjeseci primati punu plaću te još pola godine pola plaće.

Uskoro Zinka Bardić napušta Milanovića, slijedi je Grljak, a početkom svibnja iz Vlade odlazi i ministar financija Slavko Linić.

'Danas je tužan dan. Hvala ti, Slavko, na svemu. Hvala ti što si pokušao uvesti reda u ovu zemlju, što si se suprotstavio raznoraznim lobijima i uvijek vodio računa o dobrobiti građana. Prvi put u našoj povijesti netko se suprotstavio bankama, moćnicima i sitnim dušama koje državu shvaćaju kao svoju privatnu prćiju. To su prepoznali i građani, cijeneći njegovu energiju, rad i prepoznajući njegove rezultate', napisala je Grljak na Facebooku nakon što je Milanović nakon višemjesečnog natezanja ipak smijenio Linića, što je gotovo dovelo do rascjepa u SDP-u.

Nakon odlaska iz Vlade Linić okuplja novinare na dugonajavljivanoj konferenciji za medije kako bi otkrio 'prljavo rublje' o Milanoviću. Jedna od točaka bila je i afera nazvana 'Mali biskviti' po tvrtki koja je, navodno, uz podršku premijera trebala, koristeći Kraševe poslovne informacije, uzeti im posao.

Linić je Milanovića optužio da je podupirao grupacije koje su htjele uništiti Kraš, i to preko Tomislava Ljutića, bivšeg člana Uprave Kraša koji je, prema Linićevim riječima, htio pokrenuti proizvodnju slatkiša te uništiti Kraš uvozom čokolade iz Poljske. Uništavanje domaće proizvodnje, rekao je tada Linić, trebalo se provesti državnim novcem, odnosno, kreditom HBOR-a u iznosu od 20 milijuna kuna. HAMAG je dao garanciju na 9,7 milijuna kuna, iako je tvrtka 'Mali biskviti' imala svega 20.000 kuna temeljnog kapitala.

'To sve ukazuje da su nečiji interesi bili da se beznačajnoj tvrtki omogući da uništi brend domaće tvrtke Kraš', rekao je Linić. 

Smijenjeni Linić tada se pozicionirao kao zaštitnik Kraša, a u tom kontekstu spominjala se i njegova povezanost s Maricom Vidaković, prokuristicom Kraša