REGULACIJA NAKON PADA ZAKONA

Gdje će se i uz koje uvjete smjeti pušiti?

27.08.2009 u 18:46

Bionic
Reading

Iako je neminovno da Zakon o zabrani pušenja pada, pitanje je kako će biti regulirano pušenje u ugostiteljskim objektima. Hoće li se gledati kvadratura, ventilacijski uređaji ili pak ugradnja kabina za pušače, nije za sada poznato

'Najviše se bavimo promjenama tehničkih uvjeta koje će morati zadovoljiti ugostiteljski objekti da bi se u zatvorenu prostoru mogla zapaliti cigareta. Uskoro će se sve o tome znati, a najvažnije je da se s povoljnijim zakonskim rješenjima o tome gdje se i pod kojima uvjetima smije, ili ne smije pušiti, spasi situacija kad uskoro temperature zraka padnu i gosti s terasa krenu u zatvorene prostore', rekao je za Večernji.hr Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja, pošto je ministar zdravstva Darko Milinović najavio izmjene zakona.

Hrvatska će biti jedina europska zemlja koja je odustala od Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvodapremda su slični prosvjedi ugostitelja postojali u svim europskimzemljama, piše Jutarnji.hr


Puntijar još ne želi iznositi pojedinosti iz pregovora s Milinovićem i njegovim suradnicima pa ističe samo to da se radi na novim tehničkim rješenjima, ali je već jasno da će sadašnji Zakon o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda doživjeti znatne promjene, pa ga vjerojatno više i nećemo zvati zakonom o zabrani pušenja.

Može se naime doznati da će kabina za pušenje u kafiću odnosno u drugom ugostiteljskom objektu biti samo jedno od tehničkih rješenja u zaštiti od duhanskoga dima, ali da se u zakonu neće inzistirati da objekt, ako želi biti 'pušački', mora imati takvu kabinu. To je potvrdio i Miroslav Folnegović predsjednik Udruge hrvatskih restoratera koji je dodao kako su dosadašnja iskustva pokazala da kabina nije rješenje koje će privući pušače u kafiće.

Kafići veći od 50 četvornih metara moći će organizirati prostor za pušače i prostor za nepušače. Za male kafiće, one do pedesetak četvornih metara, konačna se rješenja još moraju precizirati. Prema dosadašnjim razgovorima u Ministarstvu zdravstva, i takav će ugostiteljski objekt, ako se njegov vlasnik odluči za pušače, morati također zadovoljiti određene tehničke uvjete – kvalitetnu ventilaciju prostora.

Najveći je problem iznaći pravedan i kvalitetan izlaz iz nepušačke zone za ugostiteljske objekte u trgovačkim centrima. Navodno bi se oni mogli tretirati kao i mali kafići. No problem je što su to najčešće otvoreni prostori, bez pregradnih zidova, a k tome se svi, uključujući i trgovine, koriste jedinstvenom ventilacijom građevine.