DVOJBE OKO BENEDIKTA XVI.

Gdje će bivši papa živjeti, hoće li dobiti mirovinu...?

12.02.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Neočekivana najava pape Benedikta XVI. kako krajem mjeseca odlazi u mirovinu izazvala je nevjericu diljem svijeta, a i zbunjenost laika oko nekih ključnih pitanja – hoće li papa primati mirovinu, zove li se ponovno Joseph Ratzinger te kakvi su mu planovi za budućnost. Tportal.hr prenosi najvažnije odgovore

Zadnji dan veljače ujedno je i posljednji dan pontifikata Benedikta XVI, rođenog kao Joseph Ratzinger, koji je pomalo iznenađujuće odlučio napustiti svoju moćnu poziciju prije smrti. Odlazak pape Benedikta u mirovinu je neuobičajena situacija i za Katoličku crkvu, koja očekuje novog papu do Uskrsa.

Ipak, mnogo toga još nije razjašnjeno oko odlaska Benedikta XVI. s mjesta rimskog pape, a ovo su najaktualnija pitanja na koja dajemo odgovore…

Može li papa uopće otići u mirovinu?

Zabilježeno je da je 1294. godine Celestin V. svojevoljno abdicirao s mjesta rimskog pape, tako da Katolička crkva baš i nema mnogo iskustva s potezima poput Benediktovoga. U ekstremnoj situaciji moguće je da živući bivši papa postane problem za svojeg nasljednika, primjerice ako bi ovaj Crkvu poveo potpuno drugačijim, modernijim putom. Biograf Benedikta XVI. Andreas Englisch zato postavlja sljedeće pitanje: 'Što bi se dogodilo ako bi se oglasio umirovljeni papa i kritizirao odluke svojeg nasljednika?' Time bi svakako bila u pitanje dovedena i dogma o nepogrešivosti pape, a u najgorem slučaju bi se ponovila situacija iz renesanse kada je istovremeno stolovalo više od jednoga pape, te je u konačnici moguć i novi crkveni raskol.

Čime će se baviti Benedikt XVI. nakon povlačenja?

'Što se mene osobno tiče, želim svetoj Crkvi i dalje služiti kroz molitvu', objavio je Benedikt XVI. u svojoj izjavi u abdikaciji, a u praksi bi to trebalo značiti kako će se bivši papa povući u jedan od vatikanskih samostana. To bi prema špekulacijama talijanskih medija trebao biti samostan Mater Ecclesiae, no dok se sve to ne dogovori očekuje se da će Benedikt stanovati u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo, u blizini Rima. Papa koji je abdicirao prema crkvenim pravilima nema nikakvih posebnih obaveza.

Zove li se Benedikt opet Joseph Ratzinger?

S obzirom da pontifikat pape većinom završava njegovom smrću, nema jasnih pravila o tome kako nazivati papu poslije njegove abdikacije. Kako objašnjava crkveni pravnik Stephan Haering s minhenskog sveučilišta, odluka je na Benediktu, a pretpostavlja se kako će odlučiti da ga se tako i dalje naziva.

Hoće li Benedikt dobiti mirovinu?

Najvjerojatnije ne, smatra berlinski povjesničar Ralf Luetzelschwab koji dugi niz godina izučava Katoličku crkvu. On napominje da stari kardinali iz rimske kurije dobivaju simboličnu mirovinu te novac za troškove života i spavanje, no da je u slučaju abdikacije Benedikta XVI. ipak drugačija situacija. Ipak, ne treba zaboraviti da su Benediktove knjige bestseleri diljem svijeta, što znači da se o financijskoj budućnosti bivšeg pape ne treba brinuti.