UPITAN SPORAZUM

Gazprom optužio Kijev da ometa promatračku misiju

09.01.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Plinski div Gazprom optužuje Kijev da sprječava potpisivanje sporazuma o nadzoru tranzita plina preko Ukrajine prema Europi, dodajući da Ukrajina odbija prisutnost ruskih promatrača zajedno s europskim i ukrajinskim, u sklopu promatračke misije

MOSKVA - "Ukrajinska strana odbacila je osnivanje promatračkog odbora koji čine predstavnici više strana, ograničavajući na taj način organizaciju nadzora na Ukrajince i na predstavnike Europske komisije", optužuje u priopćenju ruski plinski div.

"To znači da oni predlažu nadzor tranzita našega plina prema klijentima u Europi bez našeg sudjelovanja", stoji u priopćenju.

Iz Gazproma na taj način opovrgavaju informaciju iz ukrajinskog Naftogaza. Oni su, naime, ranije objavili kako se ne protive prisutnosti ruskih promatrača na svojim plinskim terminalima.

Istodobno je glasnogovornik predstavnika EU-a u Ukrajini David Stulik za France presse kazao kako je prvih pet promatrača zaduženih za nadzor tranzita ruskoga plina prema Europi preko ukrajinskog teritorija, u petak doputovalo u Kijev.

Ostali europski promatrači trenutačno su u Berlinu gdje se "odlučuje kamo će točno biti poslani i razmješteni". Ukupno bi 18 predstavnika "europskih tvrtki za proizvodnju i distribuciju plina, među kojima predstavnici Gazproma te još najmanje četiri dužnosnika EU-a, uskoro trebalo doputovati u Ukrajinu", rekao je Stulik.

Promatrači bi trebali biti razmješteni na plinskim terminalima u Ukrajini i u Rusiji. Predviđeno je da u misiji u Ukrajini sudjeluju ruski promatrači, a ukrajinski bi, zajedno s europskim promatračima, svoju misiju trebali obavljati u Rusiji.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je kako će Rusija nastaviti s isporukom plina Europi preko Ukrajine nakon službenog potpisivanja sporazuma o osnivanju promatračke misije.