MILANOVIĆEV ISKORAK

Gay parovima u Hrvatskoj dozvola za brak

Gay pride

Gay pride

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miscevic

Premijer Zoran Milanović otkrio je za Jutarnji list kako je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog s predstavnicima seksualnih manjina, kao i stručnom i općom javnosti

Po novom zakonu homoseksualni partneri navodno će se moći vjenčati, ali neće moći posvajati djecu. Ne zna se što će biti ako jedan partner ima dijete, odnosno hoće li drugi partner moći posvojiti to dijete.

'Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava', kazao je hrvatski premijer za Jutarnji list, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva.

Istaknuo je kako nitko nije homoseksualac da bi nekome napakostio, nego naprosto zato što je takav ili takva.

'To je elementarna društvena empatija i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga', smatra Milanović.

Napomenuo je kako postoje određene socijalne barijere, koje ne treba uklanjati na silu.

'Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što su to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama', pojasnio je premijer. Upravo u zemljama koje je spomenuo Milanović prava istospolnih zajednica su regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju, a u skladu s tim izjednačena su im sva prava, pa tako i posvajanje djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!