VRTOGLAVI IZNOSI

Gates oduzeo Slimu titulu najbogatijeg na svijetu

17.05.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Amerikanac Bill Gates oduzeo je Meksikancu Carlosu Slimu titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu. Prema današnjoj objavi Bloomberga, tome je kumovao rast cijena dionica Microsofta koji bilježi petogodišnji rekord od oko 34 dolara po dionici

Suosnivač Microsofta Bill Gates (57) zauzeo je prvo mjesto na Bloombergovom Indeksu milijardera, prvi put nakon 2007. Gatesovo bogatstvo procjenjuje se na 72,7 milijardi dolara, što je 16 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednost Slimove tvrtke America Movil, najvećeg američkog mobilnog operatera, pala je za 14 posto u 2013. nakon što je u meksičkom Kongresu prihvaćen zakon koji ugrožava njegovu dominaciju na tržištu. To je pomoglo smanjivanju neto vrijednosti 73-godišnjeg meksičkog tajkuna za više od tri milijarde dolara.

Cijena dionica Microsofta ove je godine narasla za 28 posto zahvaljujući kontroli troškova i prodaji poslovnog i servisnog softvera u okolnostima slabe potražnje za osobnim računalima s operativnim sustavom Windows 8. Gatesovo bogatstvo uvećano je i temeljem rasta vrijednosti dionica tvrtke Canadian National Railway i Republic Services.

Amerikanac Warren Buffett, predsjednik tvrtke Berkshire Hathaway, treći je najbogatiji čovjek na svijetu. S bogatstvom od 59,7 milijardi dolara, Buffett je 3,7 milijardi dolara 'teži' od Španjolca Amancia Ortege, najbogatijeg Europljanina.