IGRAJMO DOMAĆE

Gas Guzzlers: Combat Carnage

27.03.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Combat racing igra Gas Guzzlers: Combat Carnage proizvod je domaće produkcije za koju je zaslužna hrvatska programerska kuća Gamepires. Definitivno razlog više zašto se upravo ovaj naslov našao u našoj najavi

Ako možda to niste shvatili iz naslova, Gas Guzzlers: Combat Carnage je igra napetog automobilskog utrkivanja s dodatkom teškog naoružanja koja igri daju dodatnu taktičku dimenziju. Nešto slično kao naslov Blur programerske kuće Bizzare Creations, igra kombinira prelijepu grafiku s arkadnim stilom vožnje i borbom koja je tu da igraču ponudi dodatni vid zabave i iskustvo više.

Prvo što ćete primijetiti u ovoj igri je njezina zapanjujuća grafika. Kvaliteta i pozornost koju su programeri posvetili detaljima, a koja se posebno očituje na samim automobilima, najbolje će doći do izražaja u full HD rezoluciji. Modeli automobila su toliko dobri da bismo ih bez problema mogli usporediti s onima iz naslova AAA produkcije. Lokacije na kojima ćete se utrkivati su dosta raznovrsne, a kreću se od pustinje i kanjona do snijegom prekrivenih planinskih prijevoja. Moramo naglasiti kako izgled samih staza ne izgleda ništa lošije od automobila, što je definitivno za svaku pohvalu. Malu zamjerku možemo uputiti na adresu nepreglednosti samih staza odnosno na pronalazak pravog puta i možebitnih prečaca, što može izazvati određene frustracije kod igrača, ali samo dok se ista ne nauči napamet.

Prečaci i ostali elementi gameplaya koji su napravljeni da vam omoguće kakvu-takvu prednost nad konkurencijom su doista potrebni jer je igra sve samo ne lagana, tako da je svaka pomoć dobrodošla. Upravljanje i ponašanje samih automobila je priča za sebe, jer se isti ponašaju kao da ste na klizanju ili kao da je netko po stazi prolio ulje, pa će za svladavanje tehnike voznog modela trebati određeno vrijeme prilagodbe. Još jedan aspekt koji ovoj igri daje pomalo humorističan arkadni štih je glasovna gluma koja je puna tzv. one-linera poput onih iz igara Serious-Sam i Duke Nukem.

Kao što smo ranije napomenuli, igra je dosta zahtjevna, a to se najviše očituje u ostalim vozačima odnosno u protivničkom AI-u. Protivnički automobili kao da su brži od vas, a ne pomaže vam ni to što voze kao da poznaju svaki kamenčić na stazi napamet. Tu dolazimo i do samih oružja koja se mogu montirati na svako vozilo. Arsenal oružja je stvarno raznovrstan, pa tako na svoj automobil možete montirati sve od sačmarica i strojnica do raketnih bacača. Uz to, možete odabrati želite li pucati na automobile koji su ispred ili iza vas. Kao što vi koristite naoružanje, istim su opremljeni i vaši protivnici pa će tako pogodak u vaše vozilo prouzročiti lelujanje i općenito težu upravljivost uz neizostavno gubljenje energije. Ako izgubite svu energiju, ishod je vrlo očit.

Kako biste izbjegli takav crni scenarij, po stazi su razbacani različiti paketi od kojih svaki ima svoju namjenu. Neki služe za obnavljanje energije, nekima ćete dobiti ubrzanje odnosno nitro, neki će vam omogućiti prolijevanje ulja i postavljanje mina iza sebe itd. Kako utrka ne bi završila prije nego uopće počne, zbog povećeg arsenala oružja kojim raspolažete, postoje tzv. vatrene zone koje svaki automobil treba proći kako bi nesputano rešetanje moglo otpočeti.

Iako je vozni model izrazito arkadan, intenzitet same vožnje i utrkivanja je fantastičan. Ako vas nekakva vaša vozačka pogreška baci nekoliko mjesto unatrag, to i nije neki problem koji jedna dobro odmjerena raketa ne može riješiti. S druge strane, CPU je istu stvar sposoban napraviti i vama jer ostaje činjenica da ukoliko ste naciljali automobil koji je iza vas, vrlo vjerojatno ste se i vi našli na njegovom nišanu. Što više štete nanesete protivnicima, to više bodova dobijete koji se potom pretvore u in-game gotovinu koju možete potrošiti na razne nadogradnje postojećih automobila, njihovo naoružanje ili kupovinu novih.

Glazba u igri je i više nego solidna, a kutovi kamera su pomalo avangardni, pa će se iz tog razloga nekim igračima na njih biti malo teže naviknuti. Onaj tko voli ovakav tip igara Gas Guzzlers: Combat Carnage je must buy zbog svih navedenih kvaliteta koje posjeduje. Igra bi se trebala pojaviti isključivo za osobno računalo krajem mjeseca ožujka.