zagreb

Garaže, stambeno-poslovni kompleksi... Što se krije iza amandmana na GUP?

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 08:17
  • Objavljeno 07.02.2020 u 07:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Gradonačelnik Bandić podnio je šest mandata na 'svoj' GUP. Najzanimljiviji je peti amandman. Bandić njime predlaže ukidanje planiranog koridora produženja prometnice kroz kvartovski park u naselju Staglišće

Bandićeva stranka, za razliku od svog šefa, mnogobrojnim amandmanima na GUP predlaže “prekategorizaciju” velikog broja gradskih prostora prvotno ucrtanih kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih prostora, piše Jutarnji list.

Također su se u amandmanima pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža.

Bandićeva stranka, nadalje, bolnici Sestara milosrdnica želi oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za neko buduće proširenje...

Također su se u amandmanima pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža. Tako se predlaže izgradnja podzemne garaže na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Trgu J. F. Kennedyja te na Trgu K. Ćosića, iza hotela Panorama. U samom centru grada predlaže se povećanje koeficijenta iskoristivosti građevne čestice.

Naime, tvrdi se kako donjogradski blok Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg- Varšavska - Gundulićeva ima koeficijent iskoristivosti 4,5 te se predlaže da se u prijedlogu GUP-a koeficijent 3,0 zamijeni s 4,5 kako bi se i u ostalim gradskim blokovima omogućila gradnja pod istim uvjetima.

Mnogobrojnim amandmanima predlažu se izmjene prijedloga GUP-a u kojem su određena područja grada ucrtana kao zelene površine ili su namijenjena za izgradnju sportskih sadržaja.

Milan Bandić dolazi na sjednicu zagrebačke Gradske skupštine

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tako se u Markuševcu, kod ulice Štefanovec, za prostor prvotno predviđen za sportski sadržaj predlaže izgradnja poslovnih prostora. Objašnjenje je da prostor nije dovoljno velik za sportske sadržaje. Istovjetno objašnjenje je i uz amandman za prostor u Veslačkoj ulici. Tamo je također predviđena izgradnja sportskog objekta, a sada se tvrdi kako za to nema dovoljno mjesta pa se amandmanom predlaže prenamjena u zemljište za izgradnju poslovnih prostora.

Bandićeva stranka predlaže i da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. Tvrde da je ta lokacija nepodobna za sportske sadržaje.

U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, bandićevci sada predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Pojašnjavaju kako je prenamjena potrebna jer su brežuljci Gornje Dubrave idealni za izgradnju solarne elektrane.

  • +4
  • +1

Sjednica Gradske skupštine s raspravom o GUP-u

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora.

U svojim amandmanima HDZ traži zadržavanje namjene dviju površina za gradnju zdravstvene stanice i vrtića u Vrbanima III te izgradnju parka u tom naselju.

U Remetinečkoj cesti traže da se prostor namijenjen za proširenje prometnice ne mijenja u stambenu zonu te da se u Črnomercu dio zemljišta koji je namijenjen za sportsku namjenu odvoji za izgradnju umirovljeničkog doma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!