izdvojili smo

GamesCom 2013: Top 5

26.08.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Sasvim očekivano, GamesCom protekao je bez prevelikih uzbuđenja i adrenalina. Izdavačke kuće i razvojni studiji još su nas jednom podsjetili na već poznate projekte, a najava novih baš i nije bilo

GamesCom, tradicionalni event koji se svake godine održava u njemačkom Kolnu ponekad se može mjeriti i s E3-om koji se održava ranije u Los Angelesu i koji je, bez ikakve sumnje, najveći event gaming industrije na svijetu. Na žalost, ove godine to nije bilo ni približno tako. Istina, svi najveći 'igrači' iz gaming industrije pojavili su se i uredno odradili svoje konferencije, no, bez ikakvih potresa i senzacija.

 

No, i to možemo razumjeti s obzirom na tranziciju koju industrija prolazi kako bi se pripremila za dolazak next-gen konzola iz Microsofta i Sonyja. Upravo zbog toga odlučili smo napraviti izbor od pet najvažnijih događaja GamesComa.

 

1. Sony i Microsoft objavili liste next-gen igara za ovu godinu

Gotovo odmah na otvaranju GamesComa Sony je održao svoju konferenciju i na njoj, baš kao i Microsoft nekoliko sati kasnije, još jednom podsjetio na sve već najavljene igre za vlastitu next-gen platformu.

 

Sony je objavio i datum izlaska PlayStationa 4 – u Europi će se moći kupiti 29. studenog ove godine, a već 15. studenog u zemljama Sjeverne Amerike. Nažalost, nije objavljen popis launch igara, već lista od 33 igre koje će se na tržištu pojaviti do kraja ove godine. Microsoft je pak objavio popis od 23 igre koje će se moći zaigrati odmah po izlasku Xbox One konzole, iako datum njena izlaska nije obznanjen.

 

Obje liste možete vidjeti ovdje.

 

Naravno, konferencija nije mogla proći bez malo iskrica između Sonyja i Microsofta. Stvar je zakuhao šef Sony Computer Entertainmenta Andrew House koji je na Twitteru objavio: 'Dok su ostali mijenjali svoju poruku i okretali priču, mi smo bili konzistentni u održavanju poruke koja je poštena i u skladu sa željama korisnika.' Phil Spencer, šef Microsoft Studiosa na to je odgovorio hladne glave i naglasio da Microsoft jest radio ogromne greške, ali iz svega pokušava izvući najbolje pouke.

 

 

2. Tom Clancy's The Division dolazi na PC

 

Jedna od najugodnijih vijesti u vrijeme kada vlasnici PC-a strepe hoće li Rockstar Grand Theft Auto V portati i na PC, je vijest da prvi istinski next-gen naslov iz Ubisofta dolazi i na – PC. The Division će tako sada moći zaigrati vlasnici PlayStation 4, Xbox One i PC platformi. To će malu prednosti imati oni u posjedu Microsofte konzole, jer će Ubisoft neke sadržaje kreirati isključivo za tu platformu.

 

 

3. Titanfall i dalje oduševljava

 

Titanfall, nadolazeći FPS iz Respawn Entertainmenta, prvi je projekt ekipe koja je prije nekoliko godina zbog sukoba s Activisionom napustila Infinity Ward. Novoobjavljeni trailer još nas je jednom podsjetio na potencijal Titanfalla koji svaki dan izgleda sve bolje i bolje. Respawn je objavio i to da *zvuk bubnjeva* igra radi na Valveovom Source engineu koji smo posljednji put u akciji mogli vidjeti u Portalu 2, a prvi puta još u Half-Life 2. Naravno, engine je prošao kroz brojne nadgradnje kako bi izgledao dostojno next-gen generacije. Podsjećamo, Titanfall biti će dostupan na PC, Xbox One i Xbox 360 platformama.

 

 

4. Blizzard službeno potvrdio izlazak prve ekspanzije za Diablo III

 

Nekoliko dana uoči GamesComa, Blizzard je objavio teaser web-stranicu koja je sugerirala da bi se prva ekspanzija za najbrže prodavanu PC igru u povijesti PC gaminga mogla zvati 'Reaper of Souls'. To je na GamesComu i službeno potvrđeno uz objavu spektakularnog videa koji će krasiti intro poziciju pri ulasku u igru. Nažalost, nije poznato kada će igra postati dostupna na PC-u, a ni na PlayStationu 3 i PlayStationu 4 na koje Diablo III tek treba stići.

 

Više o novosti koji će ekspanzije donijeti pročitati možete ovdje:

 

 

5. Obračun nogometnih simulacija

 

FIFA 14 igra je koju će besplatno dobiti svi kupci Xbox One konzole na području Europe. Iako Microsoft to pobija, to je vrlo vjerojatno oblik isprike zbog odgode izlaska konzole u većini Europskih zemalja sve do sljedeće godine. Uza sve to, dobrano više cijena Microsoftove konzole odjednom izgleda prihvatljivije u odnosu na Sonyjevu.

 

Kao što se i očekivalo, i Konami i EA objavili su nove trailere za FIFA 14 i Pro Evolution Soccer 2014, a tko je odnio pobjedu moći ćemo vidjeti tek pri izlasku igara. FIFA 14 na tržištu će se pojaviti 26. rujna, a PES 2014 šest dana prije. Ipak, PES 2014 najvjerojatnije se neće pojaviti na next-gen konzolama dok FIFA 14 hoće, i to nauštrub vlasnika ostalih platformi. Naime, poboljšana verzija ove nogometne simulacije temeljena na Ignite engineu biti će dostupna isključivo na Xbox One i PlayStationu 4 što je, jasno, razljutilo mnoge.