ostalo dvoje kandidata

Galović odustao od kandidature za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu

30.11.2020 u 14:06

Bionic
Reading

Uprava Filozofskog fakulteta u Zagrebu priopćila je u ponedjeljak da je jedan od troje kandidata za dekana toga fakulteta Tomislav Galović odustao od kandidature, koju je trebao predstaviti na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu 2. prosinca.

Dvoje preostalih kandidata, Renata Geld i Neven Jovanović, svoje će prijedloge za izbor moći prezentirati na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu 2. prosinca, dodaje se.

Odluku o odustajanju Galović je Upravi dostavio 26. studenoga, a moguće razloge za to najavio je ranije na sjednici Fakultetskog vijeća i u svojoj pismenoj predstavci.

U pismu koje je Uprava dostavila medijima Galović ističe da nije spreman bespogovorno prihvatiti devijacije koje su se dogodile u početnom dijelu postupka za izbor dekana, koje su ga, kaže, dovele u neravnopravan položaj, a koje su usmjerene na njegovu osobnu i profesionalnu diskreditaciju.

Ističe da je kandidaturom postao meta prepoznatljivog medijskog komplota koji, kaže, nema ambiciju medijskog praćenja i izvještavanja javnosti o zbivanjima na Fakultetu i Sveučilištu, nego "kontinuiranom medijskom kampanjom želi zbivanja usmjeravati prema unaprijed određenim ciljevima koji nisu akademske naravi".

Galović ističe da se ta kampanja povremeno pretvara u medijski linč, u dosluhu s pojedinim djelatnicima Fakulteta.

On kaže da je medijska kampanja koja je pokrenuta dva dana prije sjednice također imala za cilj promovirati favorita "toga kruga" u izbornom postupku i tako utjecati na njegov izbor.

Nisam dalje spreman sudjelovati u predstavi u kojoj se akademski postupak izbora dekana profanira i manipulira u najširoj javnosti kako bi se učinci javnih manipulacija na Fakultetu koristili za postizanje njegova unaprijed zadanog ishoda, kaže Galović i zaključuje da bi izborni proces, ako se bude odvijao na elektroničkim sjednicama Fakultetskog vijeća, praktično bio otvoren za najširu javnost i da bi omogućio nastavak medijskih manipulacija, u kojima sudjeluju neki članovi Fakultetskog vijeća, što kompromitira sam izborni postupak.

Izvanredna sjednica Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta (FFZG) Sveučilišta u Zagrebu trebala se održati u srijedu 28. listopada i na njoj su troje kandidata za novoga dekana Tomislav Galović, Renata Geld i Neven Jovanović, trebali predstaviti svoje dekanske programe. Potom su se članovi Fakultetskoga vijeća trebali tajnim glasovanjem izjasniti o njihovim programima, izabrati predloženika za dekana i tu odluku uputiti Senatu zagrebačkoga Sveučilišta na izjašnjavanje, odnosno potvrdu.

Međutim, o. d. dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Miljenko Šimpraga izjavio je da je morao prekinuti izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća planiranu zbog epidemioloških razloga u dva dijela zbog bojkota 30-tak članova koji nisu bili pozvani na prvi dio sjednice.