VLADINA TAKTIKA

Gadafijeve snage nastavljaju ofanzivu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 16:15
  • Objavljeno 15.03.2011 u 14:14
Libija

Libija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Borbeni zrakoplovi i helikopteri snaga Moamera Gadafija bombardirali su u utorak grad Adždabiju koji je pod kontrolom pobunjenika, dok je Francuska priznala da još uvijek nije uspjela uvjeriti svjetske sile da uvedu zabranu leta nad Libijom

Vladina taktika protuofenzive ima isti obrazac. Prvo se izvršavaju zračni udari, zatim slijedi topnička vatra, a nakon tog kopneni napad oklopnim vozilima.

Zrakoplovi i helikopteri izvršili su zračne udare na zapadni ulaz u Adždabiju, posljednji grad prije pobunjeničkog uporišta Bengazija, izjavili su očevici, dok slabo naoružane pobunjeničke snage pokušavaju zaustaviti napredovanje vladinih snaga na istok.

Borbe bjesne već treći dan i u gradu Bregi, uzduž obale jugozapadno od Aždabije, rekli su pobunjenici. Brega je već nekoliko puta prelazila iz ruku vlasti u ruke pobunjenika.

'U Bregi se još uvijek smjenjuju napredovanje i povlačenje, mi nemamo kontrolu, a nemaju je ni oni', rekao je jedan borac iz redova pobunjenika.

Ministri vanjskih poslova skupine G8, koji zasjedaju drugi dan zaredom u utorak u Parizu, nisu nimalo bliže dogovoru o izvršavanju pritiska na Vijeće sigurnosti UN-a kako bi podržalo zabranu leta nad Libijom.

'Zasad ih nisam uvjerio', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe za francuski radio Europe 1. Dok međunarodna zajednica odugovlači s poduzimanjem akcije, Gadafijeve snage napreduju, kazao je.

Francuska zajedno s Velikom Britanijom predvodi pozive za nametanje zone zabrane leta nad Libijom.

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra poziv Arapske lige za uvođenje zabrane leta, ali nije postignut konsenzus među članicama.

Dok diplomati postignu dogovor, Gadafijeve snage već bi mogle pobijediti, piše Reuters.

Iz Adždabije vode ceste do Bengazija i Tobruka, što bi moglo omogućiti Gadafijevim vojnicima da okruže Bengazi.

Soliman Bušigir, predsjednik libijske lige za ljudska prava, izjavio je u Ženevi da ako teško naoružane vladine snage napadnu Bengazi, da će doći do 'krvoprolića, masakra kakav smo vidjeli u Ruandi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi