PODRUČJE LJUDSKIH PRAVA

Gabrić: Ćirilica ne može na referendum

09.04.2014 u 18:02

Bionic
Reading

'Bez procedure nema demokracije i zato je to svetinja koju svi u društvu, a poglavito državna vlast, moraju u svakom trenutku čuvati, pa i onda kad im je tema na kojoj se demokratska procedura testira neprihvatljiva', rekao je Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma, komentirajući u srijedu stavljanje referendumske inicijative u saborsku proceduru

Gabrić ocjenjuje da je dobro što je saborski Odbor za Ustav konačno pustio u proceduru zahtjev za referendum o ćirilici, no upozorava da je vlada premijera Zorana Milanovića potpuno izgubljena kada je u pitanju dvojezičnost u Vukovaru.

'Tjednima Kukuriku koalicija izbjegava tu temu, zaboravljajući da ona neće nestati ako oni kao djeca zažmire. Vlast ne smije biti impotentna i kukavički okretati glavu, pogotovo kad se radi o osjetljivim temama', rekao je Gabrić, koji smatra da je raspisivanje referenduma o ćirilici neustavno pitanje, jer ulazi u područje ljudskih prava i da zakon koji to propisuje treba primijeniti.

Gabrić ističe da je Vlada na neodgovarajući način postavljala u Vukovaru dvojezične ploče, jer to se ne radi s pozicije moći, uz jake policijske snage i pod okriljem noći. I ova tema pokazuje, kaže Gabrić, koliko je Hrvatskoj potreban dijalog. Bez dijaloga Hrvatska će i dalje tonuti u konflikte, razlike će se produbljivati, a društvo dijeliti.

Problem dvojezičnosti u Vukovaru naslijeđe je koje je aktualnoj vlasti ostavio HDZ, koji danas iz oporbenih redova gleda kako se Kukuriku koalicija koprca.

'A potpuno sam siguran da je kojim slučajem danas HDZ na vlasti, da bi on taj zakon proveo bez ikakvih otezanja. Danas su, međutim, protivnici zakona kojeg je njihova vlast donijela. Uglavnom, da je među glavnim strankama i njihovim predsjednicima moguć dijalog, to bi se pitanje puno lakše riješilo. Ovako se HDZ nada da će na nesnalaženju Kukuriku koalicije dobiti političke bodove, a Kukuriku koalicija, pak, u svojoj je nemoći dosad radije zanemarivala demokratsku proceduru, propisanu Ustavom i zakonima, nego poduzela ikakve korake.

Kukuriku koalicija, pak, pokazuje na ovome pitanju dvoličnost, jer kad im je do nečega stalo, kao što im je bilo stalo do toga da iz biračkih popisa u Hrvatskoj izbrišu, recimo, Hercegovce, to su učinili. U Vukovaru, međutim, nemaju snage za provođenje zakona', zaključuje Nikica Gabrić.