odluka na lokalnim stožerima

Fuchs: Postoji mogućnost da nastava bez maski bude u epidemiološki stabilnim mjestima

12.09.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je u subotu kako u slučaju epidemiološki stabilne situacije na lokalnoj razini, lokalni stožer može donijeti odluku da se na nastavi ne trebaju nositi maske

"Imamo pritisak grupacije ljudi, roditelja, koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente", kazao je Fuchs komentirajući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija pritiske roditelja na škole oko obveze nošenja maski na nastavi. Ustvrdio je i da je odluka o nošenju maski u određenim situacijama utemeljena na preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske", izjavio je Fuchs dodavši da je napravljen fleksibilan model kako bi svi skupa mogli sudjelovati, kako bi djeca čim više bila u školi i dobila nastavu uživo.

Trenutni problem pohađanja nastave vjeronauka za onu djecu koja to ne žele, a zbog epidemioloških razloga se ne mogu miješati s drugim razredima, Fuchs je nazvao tipičnim primjerom nenastavka reformskih procesa i problemom koji i od prije postoji u školstvu, a koji je se u kriznoj situaciji još više vidi. 

"Sada imamo koronu, imamo poseban režim unutar škola, princip nemiješanja djece, pa je taj problem sada naravno veći”, kazao je Fuchs dodavši kako se slaže da se taj problem mora riješiti. Ravnateljima je poručio da nastavu organiziraju uz maksimalnu fleksibilnost te da maksimalno idu u susret djeci, ali da se primijene sve metode uz poštivanje epidemioloških mjera. 

Fuchs je komentirao i prijedlog sindikata Preporod da se u nekim školama zbog vrućina i nošenja maski na nastavi, školski sat skrati na 30 minua. 

"Sve dobre i pametne sugestije su dobrodošle... No želim upozoriti na jednu stvar - skraćenje sata za 5 minuta koji imamo u Zagrebu, u konačnici znači da imamo 11 posto manje nastave kroz godinu", poručio je.