demografski slom

Bračevci - selo sa školom koju pohađa samo jedan đak

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 12.09.2020 08:42
  • Objavljeno 12.09.2020 u 08:42
tportal

Izvor: EPA / Autor: LUCA ZENNARO

Prije su imali školu do 8. razreda, matični, poštu. Danas školu pohađa samo jedan učenik

Nekada važno selo, Bračevci smejšteni između Našica i Đakova, s matičnim uredom, područnom školom od 1. do 8. razreda, poštom, iz dana u dan sve je praznije. U njemu danas živi oko 300 ljudi, pa je za tako malu zajednicu velik demografski udarac kada se iseli i jedna ili dvije obitelji.

To se Bračevcima i dogodilo, a vidljivo je, ili će biti, i po praznini školskih klupa u područnoj školici, koja, kazao je za Glas Slavonije ravnatelj matične OŠ Drenje, Darko Čota, danas ima samo jednog đaka.

'Odseljavanjem dviju obitelji ostali smo i bez sedmero sadašnjih ili budućih učenika, što je za Bračevce znatan broj', kaže Čota, tužno se prisjećajući i tragedije u kojoj je život izgubio jedan prvašić iz sela.

'Prvašića, i to jednog, PŠ u Bračevcima imat će nagodinu, no tada će sadašnja jedina učenica, četvrtašica, prijeći u 5. razred, u Drenje, pa će Bračevci i nagodinu imati jednog đaka, dodaje Čota.

Za nastavu jedinog đaka u selu učiteljica iz Osijeka, rodom iz Bračevaca, prijeđe dnevno 100 km, no ni ona ni matična škola, tj. njezin osnivač Županija, kao ni Ministarstvo, dodaje Čota, ne štede napora da se PŠ u Bračevcima zadrži.

“I roditelji učenice žele da im dijete ide u školu u selu”, dodaje ravnatelj.

Škola u Bračevcima ostala je bez predmetne nastave 1980-ih, djelujući u općinskom prostoru, ali je Županija kupila prostor ugašene pošte i tu uredila lijep školski prostor, kazao je načelnik Drenja Slavko Dešić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!