kraj školske godine

Fuchs: Nacionalni ispiti nisu instrument obračuna s hiperodlikašima

21.06.2022 u 20:59

Bionic
Reading

O svemu što je obilježilo ovu nastavnu godinu u Dnevniku HTV-a je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. S njim je razgovarala Sunčica Findak

'Mislim da je nastavna godina u skladu sa svim izazovima koji su se zbivali tijekom godine, od pandemije do potresa, završila dobro i siguran sam da bi bila još uspješnija i još bolja da toga nije ni bilo', komentirao je Fuchs netom okončanu nastavnu godinu za Dnevnik HTV-a.

Osvrnuo se i na ne baš sjajne rezultate nacionalnih ispita za osmaše, napominjući da je to bilo prvo vrednovanje na nacionalnoj razini, ali u svega 80 škola.

'To je uhodavanje u pravo vrednovanje koje će uslijediti sljedećih godina. Pokazalo je jedno više-manje ujednačeno znanje učenika bez obzira na to da li su škole iz urbanih, velikih sredina ili manjih. Ponavljam, to je svega 80 škola i nije sigurno reprezentativan uzorak u onom smislu u kojem mi to želimo da bi nam dozvoljavao donošenje stvarnih zaključaka, ali apsolutno pokazuje određeni trend', kazao je.

Opovrgava da su nacionalni ispiti instrument obračuna s hiperodlikašima.

'Nacionalni ispiti su u prvom redu vrednovanje samog obrazovanja i služe obrazovnim vlastima, jednako tako i ravnateljima škola, ali i samim učiteljima da vide postignuća svojih učenika, da li nešto treba mijenjati, unaprijediti i kako postati još bolji. To je svrha nacionalnih ispita, a hoće li se to kasnije odraziti i na smanjenom broju odlikaša i superodlikaša, ja vjerujem da hoće jer će se s vremenom prihvatiti objektivni kriteriji vrednovanja znanja'.

  • +105
Maturanti slave kraj školske godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Govoreći o najavljenoj obaveznoj devetogodišnjoj školi, istaknuo je da će se uključiti predškola.

'Zato i gradimo sve ove vrtiće. U ovom prvom ciklusu idemo s milijardu i 220 mil. kn sredstava za izgradnju dodatnih vrtićkih kapaciteta. Do 2027. ćemo izgraditi 22.500 novih mjesta u vrtićima, predškola kreće kao obaveza, predškola je taj nulti razred i nakon toga idu ovih ostalih osam'.

Zahvalio je učiteljima na svemu što su napravili ove godine, te je siguran da će biti još bolji.