dodatna pojašnjenja

Fuchs: Ako je netko od ukućana pozitivan, dijete ide u školu ako je negativno na testu

10.02.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Pretpostavljam da sve zanima kako teče čitava akcija oko distribucije testova za samotestiranje učenika. Teče izrazito dobro. Sve županije su dobile najveći dio testova, oni se i u ovom trenutku već distribuiraju prema školama, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade

'U Primorsko-goranskoj županiji, sve škole kojima je osnivač županija, su preuzele testove – to mi je potvrđeno. Jednako tako odaslane su sve upute ravnateljima, upute za roditelje i prijevod uputa kako se koriste testovi. Dapače, sutra, najkasnije prekosutra će biti dignut na mrežne stranice HZJZ-a i videouradak koji pokazuje kako se uzima uzorak i testira dijete. Kako je zamišljeno, teče po planu', dodao je Fuchs, prenosi HRT.

Testiranje u najvećem dijelu škola kreće u ponedjeljak, rekao je Fuchs, dodajući kako nije nikakva tragedija ili čudno ako neke škole krenu u utorak, ili najkasnije u srijedu.

'Gotovo sam siguran da će se to obaviti u ponedjeljak ili utorak. Ovo je potpuno dobrovoljno testiranje, ako roditelji ne žele testirati dijete, ne moraju potpisat će izjavu, koja je također poslana svima, da ne pristaju na testiranje i s time preuzimaju činjenicu da dijete mora ostati u samoizolaciji ako bude u kontaktu, a ostala djeca ne. Ona idu u školu dok su negativna', rekao je.

Fuchs je rekao da je s epidemiolozima dogovoreno da se i kućni kontakti tretiraju jednako, ako je netko od roditelja ili članova kućanstva pozitivan, također dijete ide u školu dok je negativno.

'To će omogućiti sljedeće i svi oni koji propitkuju zašto smo krenuli s ovime sada, zbog toga što je narastao broj učenika, ali je drastično narastao broj učenika koji su u samoizolaciji. To će u ovom trenutku značiti oko 30.000 djece koja su u samoizolaciji i njihov povratak u školu. Imamo oko 7.000 pozitivnih učenika i koji su kod kuće. Porast broja pozitivnih je 1700 u odnosu na prošli tjedan', rekao je Fuchs dodajući da je tendencija pada i ovdje prisutna.

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

'Upravo zbog ciljanog i smišljenog pristupa da se sva djeca, koji ne trebaju biti kod kuće, vrate i mislim da ćemo u ovih mjesec dana koje smo predvidjeli za ove mjere, biti u mogućnosti da do kraja godine ne budemo imali ni potrebe za testiranjem. Treba reći i naglasiti da će u subotu HZJZ objaviti na svojim stranicama da se ukida samoizolacija za sve učenike, to je ono što je bio krajnji cilj ove mjere', rekao je.

Pojasnio je i što će biti nakon tih mjesec dana testiranja: 'Mi smo zamislili sljedeći scenarij, četiri tjedna idemo na način da testirano djecu jednom tjedno, ako se pojavi pozitivan učenik, roditelji testiraju djecu i nakon tog perioda od 4 tjedna ne testiramo više djecu nego samo onda da se u nekom razredu pojavi neki pozitivan učenik. U tom slučaju se taj razred testira i takvom nekom dinamikom je ova količina testova dovoljna za dva mjeseca. Jedan dio se daje roditeljima, jedan dio ostaje u školi za izvanredne situacije ako će se trebati nešto ponoviti u nekom razredu'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ