čeka se potpisivanje sporazuma

Frontex za sada neće djelovati u BiH, Mektić ih želi vidjeti u BIhaću

28.01.2019 u 12:00

Bionic
Reading

Pripadnici Europske agencije za zaštitu granica Frontex za sada neće biti angažirani u Bosni i Hercegovini na zaštiti te zemlje od ilegalnih migracija jer o tome nije potpisan nikakav sporazum, prenijele su ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz ove agencije.

Nakon najava da će pripadnici Frontexa biti raspoređeni na granici Hrvatske i BiH, bosanskohercegovački mediji su izvijestili kako bi europski policajci mogli stići i u njihovu zemlju i pomoći lokalnoj policiji u suzbijanju ilegalnih migracija, posebice u svjetlu činjenice da se na proljeće očekuje novi migrantski val iz pravca Srbije i Crne Gore.

Služba za odnose s javnošću Frontexa objavila je potom objašnjenje kako je njihov fokus trenutačno zaštita južnih granica Europske unije, odnosno država preko kojih migranti pristižu na prostor EU.

Frontex svoje operacije provodi u Grčkoj i Bugarskoj i planirano je da to traje cijele ove godine.

Frontex na temelju novog mandata može provoditi operacije s izvršnim ovlastima i na teritoriju država koje su susjedi članica EU, no samo pod uvjetom potpisivanja odgovarajućeg sporazuma.

"Potpisivanje takvog sporazuma bi omogućilo Frontexu da pokrene operacije i pošalje svoje pripadnike na teritorij tih zemalja. Trenutno nemamo takav potpisani sporazum između EU i BiH", kazala je glasnogovornica agencije Isabela Vivior.

Po njezinim riječima, na poručju zapadnog Balkana Frontex sada ima 45 raspoređenih pripadnika koji se bave policijskim poslovima poput otkrivanja ukradenih vozila, krivotvorenim i ukradenim dokumentima, ali nadzorom granice.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je kako vlasti u BiH žele vidjeti pripadnike Frontexa na svom teritoriju pa je stoga predložen i odgovarajući sporazum, a sada u Sarajevu čekaju odgovor na taj prijedlog.

'Nama je interesantan Bihać i problemi koji tamo postoje, ali nam je najznačajnije da nam pomognu na istočnom dijelu BiH', kazao je Mektić podsjećajući na probleme na granicama BiH s istočnim susjedima.

Od početka 2018. u BiH je ušlo nešto više od 24 tisuće ilegalnih migranata. Procjenjuje se kako ih tamo trenutačno boravi između tri i pol i pet tisuća, uglavnom na područu Bihaća, a oni uglavnom čekaju proljeće kako bi nastavili put ka zapadnoj Europi.