Summit u salzburgu

Plenković: Frontex može biti pojačanje graničnim policijama naših susjeda

20.09.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon neformalnog sastanka čelnika zemalja EU-a u austrijskom Salzburgu izjavio je kako Hrvatska treba ojačati kontrolu nezakonitih migracija boljom suradnjom sa susjedima i Frontexom. 'Govorili smo i o zaštiti od kibernetičkih prijetnji, želimo snažnu zakonsku zaštitu od toga. Treba se osnažiti i sriječiti da, osobito u izbornim vremenima, neke snage stvaraju neku vrstu zabune u javnosti', kaže premijer, javlja N1

Što se tiče sezone požara, premijer Plenković kaže kako se razgovaralo i o tome te kako Hrvatska može biti zadovoljna jer smo ove godine imali 75 posto manje požara, ali da se mora stvoriti suradnja sa zemljama koje su nam bliske te da to mora biti dio i srce europske suradnje, izvještava N1.

Govoreći o Schengenu, premijer je rekao kako smo razvili izvrsne osnose s dva povjerenika s kojima je u kontaktu ministar Davor Božinović, te kako je opća percepcija naših priprema za Schengen dobra.

Jedna od tema na neformalnom summitu EU-a bio je i Brexit.

'Cilj svih aktera je da se pokuša odgovoriti na preostala pitanja od kojih je najvažniji status Sjeverne Irske, odnosno uspostavljanje granice koja neće poremetiti granicu Sjeverne Irske i Irske. Težina odgovornosti je na premijerki May. Ona mora dobiti potporu da bi se taj dogovor ostvario', kaže premijer i zaključuje kako 'u ovom trenutku nitko ne želi Brexit bez sporazuma'.

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Komentirao je i odnose sa Slovenijom. Jučer je upoznao novog slovenskog premijera, Marjana Šareca, a danas je imao priliku i razgovarati s njim.

'Mislim da je ključno da nastavimo graditi dobre odnose između dvije zemlje. Uspjeli smo zadržati odnose u korektnom ozračju, nije bilo podizanja tenzija. Mi smo bliske zemlje i nismo imali problema. Naša pitanja vezana su za raspad bivše države i tako ih treba gledati', kaže premijer.

Na opasku kako se slovenska tužba baš i ne uklada u dobre odnose, Plenković kaže: 'Oni su izabrali taj put i mi ćemo na njega pravnim sredstvima odgovoriti.'

stoji iza svega

O sukobu s Brunom Esih

Na pitanje o jučerašnjem sukobu s Brunom Esih u Saboru, odgovorio je: 'Stojim iza svega što sam rekao u Saboru. U trenucima kad smo sastavljali liste, htjeli smo i vanstranačke ljude na njima. U tom trenutku sam bio predsjednik HDZ-a možda mjesec dana, ne mogu jamčiti da sve te ljude poznajem u detalj. Netko tko je došao na listi HDZ-a i kasnije otišao iz Kluba... nijednim takvim odlaskom nisam sretan.'