prvi krug

Francuzi izlaze na izbore, hoće li Macron pasti na testu popularnosti?

12.06.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Francuzi u nedjelju glasaju na parlamentarnim izborima na kojima saveznici predsjednika Emmanuela Macrona žele zadržati većinu, ali sve ozbiljnije im prijeti nova lijeva koalicija

Izbori za 577 zastupničkih mjesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga, a izgled novog parlamenta bit će jasan tek nakon drugog kruga, tjedan dana poslije, 19. lipnja. Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u travnju na kojima je Macron ponovno izabran obećavajući novu renesansu pošto je njegov prvi mandat bio obilježen prosvjedima, pandemijom covida-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu. Ako predsjednikov savez Zajedno zadrži većinu, on će moći nastaviti vladati kao i prije. Ne uspije li, to bi moglo dovesti do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade.

Pobjeda lijeve koalicije, koju analitičari ne smatraju vjerojatnom, ali ni nemogućom, bila bi katastrofa za Macrona i probudila bi zloduh teške "kohabitacije", kada su premijer i predsjednik različitih političkih orijentacija, koja je u prošlosti paralizirala francusku politiku. Ljevičar Jean-Luc Melenchon, bivši marksist, već je jasno rekao da ima ambiciju postati premijerom i da želi ugušiti Macronove planove za podizanje dobi za odlazak u mirovinu, premda bi predsjednik zadržao kontrolu nad vanjskom politikom. Premda su Macron i njegovi saveznici u EU-u odahnuli pošto je sigurno, iako ne spektakularno, pobijedio čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen, zadnji tjedni nisu bili medeni mjesec.

  • +14
Inauguracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za drugi mandat nakon predsjedničkih izbora u travnju Izvor: EPA / Autor: GONZALO FUENTES / POOL

Cijene energije i hrane u Francuskoj lete u nebo kao i drugdje u Europi, tretman engleskih navijača na finalu Lige prvaka u Parizu naštetio je ugledu Francuske u svijetu, a Ukrajina optužuje Macrona da je previše popustljiv prema Rusiji. Uz to, dvije optužbe za silovanje protiv njegova ministra za osobe s invaliditetom Damiena Abada, koje je on odlučno zanijekao, najgori su mogući početak za novu vladu nakon prošlomjesečne dugo očekivane rekonstrukcije. Nova premijerka Elisabeth Borne tek se treba dokazati, no u važnom radijskom intervjuu u utorak natjerala je slušateljicu, ženu s invaliditetom da zaplače kazavši joj da bi trebala pokušati pronaći posao.

Istodobno, francuska ljevica odlučila je, nakon što nije uspjela ući u drugi krug predsjednički izbora, ujediniti se u novu koaliciju Nupes (Nova narodna ekološka i socijalna unija), koja okuplja Melenchonovu krajnje lijevu stranku Nepokorena Francuska, socijaliste, Zelene i komuniste. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se sve više približava Macronovoj koaliciji, premda bi izborni sustav u dva kruga i velik broj birača koji neće glasati, prema očekivanjima puno više od 50 posto, mogli ići na ruku predsjedniku.

Ankete pokazuju da će koalicije Zajedno i Nupes biti izjednačene s oko 28 posto glasova u prvom krugu, premda se taj rezultat jako razlikuje od konačne raspodjele zastupničkih mjesta. Zadnje ispitivanje Ipsosa pokazuje da će Macronova koalicija u Skupštini koja broji 577 zastupnika dobiti od 275 do 315 mjesta, što znati da joj apsolutna većina nikako nije zajamčena, za što je potrebno 289 zastupnika. Macronova stranka i njezini saveznici trenutačno imaju apsolutnu većinu od 345 mjesta.