izlazak iz izolacije

Francuze brine povratak djece u školske klupe; čeka se objava karte crvenih i zelenih departmana

04.05.2020 u 20:58

Bionic
Reading

Francuski premijer Edouard Philippe u ponedjeljak je ponovo branio svoj plan postupnog izlaska iz izolacije koji treba početi 11. svibnja, no francuski senat je odbio vladinu strategiju

Nakon zastupnika koji su je prihvatili prošlog utorka, Edouard Philippe je u ponedjeljak izložio senatorima svoju strategiju izlaska iz izolacije. No Senat, gdje desnica ima većinu, nije ju potvrdila, 89 zastupnika je glasalo 'protiv', 81 je bio 'za' a 174 su bila suzdržana. Premda je glasovanje imalo ponajprije simboličnu vrijednost, ono pokazuje da nepovjerenje prema vladinoj strategiji ne jenja tjedan dana prije presudnog nadnevka.

"Gospodarska djelatnost mora se nužno i brzo nastaviti", istaknuo je premijer pred senatorima, upozorivši na "golemu društvenu i gospodarsku cijenu" izolacije koja je u Francuskoj uvedena 17. ožujka zbog epidemije koronavirusa koji je u toj zemlji pokosio gotovo 25.000 ljudi.

Plan ukidanja ograničenja kretanja i aktivnosti u Francuskoj potiče nemalu zabrinutost i pitanja, napose što se tiče otvaranja škola.

Među nepoznanicama o razdoblju nakon 11. svibnja na koje nema odgovora jest zabrinutost roditelja, učitelja i zastupnika u vezi s radom škola za koje mnogi gradonačelnici kažu da ih ne treba otvoriti idućeg tjedna. U nedjelju je tristotinjak njih, pa tako i pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, zatražilo odgodu povratka u škole kritizirajući "usiljeno" popuštanje izolacije.

Zatvorene škole su "katastrofa" za ranjivu djecu, rekao je premijer za kojega je povratak u klupe "društveni i republikanski prioritet".

"Većina vrtića i osnovnih škola" počet će s radom 11. svibnja, rekao je ministar prosvjete Jean-Michel Blanquer, s najviše petnaestero djece u razredu i uz iznimno strog sanitarni protokol: opetovano pranje ruku, zabrana igranja, dezinfekcija materijala ... što je velik problem, osobito u vrtićima, ističu neki odgojitelji.

Na sanitarnom planu dva pokazatelja, aktivno kolanje koronavirusa i kapaciteti na odjelu za intenzivnu njegu, bit će presudna kada se u četvrtak navečer bude objavila karta Francuske gdje će zeleni departmani moći organizirati veće popuštanje restrikcija od crvenih.

Francuze se sada potiče na nošenje maske uz daljnje držanje fizičkog razmaka. Nošenje maske bit će obavezno u javnom prijevozu. No i dalje je upitno hoće li svi Francuzi moći nabaviti maske već 11. svibnja, premda će se neke od ponedjeljka prodavati u veleprodaji.

Neki su oporbeni senatori upozorili na "proturječja" i "propuste" vlade.

Socijalist Patrick Kanner upozorio je na opasnost da nadnevak 11. svibnja postane "sveta krava".

U Francuskoj je od 1. ožujka od koronavirusa umrlo 25.201 osoba a u protekla 24 sata zabilježeno je novih 306 umrlih, objavila je u ponedjeljak Glavna uprava za zdravstvo.

Pritisak na odjele intenzivne njege i dalje slabi, pa su tako s njih otpuštena 123 pacijenta oboljela od covida-19, ali je ukupan broj teških slučajeva na tim odjelima i dalje visok i iznosi 3696, navodi se u priopćenju.