u svibnju bi bilo preuranjeno

Izvanredno stanje u Francuskoj biti će produženo do 24. srpnja

02.05.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Francuska vlada planira produžiti izvanredno stanje u Francuskoj do 24. srpnja, čime vlasti zadržavaju pravo ograničavanja kretanja, dok će osobe koje dolaze u Francusku, uključujući i francuske državljane morati dva tjedna u izolaciju

Izvanredno je stanje na snazi od 24. ožujka i bit će produženo jer bi ukidanje 23. svibnja "bilo preuranjeno", prema prijedlogu zakona koji je u subotu vlada prihvatila i koji šalje parlamentu na usvajanje.

Putnici koji dolaze u Francusku, uključujući francuske državljane koji se vraćaju kući, morat će dva tjedna biti u izolaciji kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, rekao je francuski ministar zdravstva u srijedu.

"Karantena će biti nametnuta svakoj osobi koja se vrati na francuski teritorij", rekao je ministar zdravstva Olivier Veran novinarima nakon sjednice vlade.

Rekao je da će duljina i uvjeti samoizolacije za asimptomatske osobe te karantene za osobe sa simptomima covida-19, biti definirani dekretom koji će uskoro biti objavljen.

Odluke o nametanju karantene pratit će sudstvo kako bi se osiguralo da su opravdane i pravedne, dodao je Veran.

Koronavirus bolnica francuska Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nije jasno odnosi li se izolacija samo na osobe koje dolaze iz područja izvan Schengena, hoće li te osobe morati u samoizolaciju u svojim domovima ili u hotelima te koliko će dugo da odredba ostati na snazi.

Popuštanje mjera u Francuskoj kreće od 11. svibnja.

Francuska je peta najteže pogođena zemlja s 24.594 smrtna slučaja od covida-19.