PREPORUKA MACRONU

Francuski zdravstveni savjet: Bez odgode uvesti obvezno cijepljenje u zdravstvu

10.07.2021 u 17:08

Bionic
Reading

Francusko najviše zdravstveno savjetodavno tijelo preporučilo je u petak da se uvede obveza cijepljenja bez odgode za zdravstvene radnike i druge radnike koji dolaze u kontakt s ranjivim osobama u pandemiji koronavirusa.

Francuska vlada pomno prati preporuke HAS-a koji je također preporučio korištenje Pfizera i Moderne, cjepiva koja koriste mRNA tehnologiju, protiv širenja vrlo zarazne delta varijante jer nude veću zaštitu od drugih cjepiva.

"Iako je broj novih slučajeva i pritisak na bolnički sustav i dalje relativno nizak, dinamika epidemije u Francuskoj je značajna i mogla bi brzo dovesti do pogoršanja zdravstvene situacije", priopćio je HAS.

Očekuje se da će se predsjednik Emmanuel Macron obratiti naciji u ponedjeljak i govoriti o napretku epidemije i vladinoj strategiji da smanji utjecaj neizbježnog četvrtog vala na koji upozoravaju brojni znanstvenici.

Vladini dužnosnici rekli su nedavno da se razmatra obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika jer je dominantna delta varijanta koronavirusa uzrokovala nagli porast stope zaraza u Francuskoj.

U subotu je Nacionalna medicinska akademija, liječničko društvo, zatražila od vlasti da uvedu obvezno cijepljenje za sve osobe u dobi od 12 godina i starije.

HAS je također naveo da bi vlada trebala početi razmišljati o obveznom cijepljenju cijele populacije i biti spremna donijeti takvu odluku ako bude potrebno.

Savjetodavno tijelo preporučilo je još da se skrati razdoblje između primanja prve i druge doze te da se osobama iznad 55 godina, koje su primile prvu dozu AstraZenece, u drugoj dozi da cjepivo na bazi mRNA.

Nakon što je broj dnevnih zaraza pao s 42.000 sredinom travnja na manje od 2000 krajem lipnja, sedmodnevni prosjek novih zaraza od početka srpnja ponovno je u porastu.

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je 4580 novih zaraza u petak. U proteklih šest dana se sedmodnevni prosjek novih zaraza povećavao za više od 50 posto svakog dana, što je sličan obrazac ranih faza prethodnih valova koronavirusa.