Emmanuel Macron

Francuski predsjednik upozorava: Tek smo na početku epidemije

10.03.2020 u 16:35

Bionic
Reading

"Mi smo na samom početku epidemije" koronavirusa u Francuskoj, upozorio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon nenajavljenog posjeta pozivnom centru hitne službe (Samu) u jednoj pariškoj bolnici

"Tek smo na početku, trebamo biti jasni i svjesni", ponovio je novinarima tijekom tog posjeta pariškoj bolnici Necker-Enfants malades.

Pojačane su i zaštitne mjere u uredu francuskog predsjednika nakon što je jedan od predsjednikovih najbližih suradnika, šef ureda Parick Strzoda, bio u kontaktu s jednim pozitivnim. On se nalazi u samoizolaciji i radi od kuće.

Na pitanje o prelasku na treću razinu zaštite u Francuskoj, predsjednik je rekao da će se mjere razlikovati prema području na kojem će se donositi.

"Mislim da ne trebamo misliti da će se u određenom trenutku u našoj zemlji sve promijeniti. Trebamo ostati krajnje prilagodljivi", rekao je.

Macron je također uputio poruku podrške i priznanje medicinskom osoblju i posebice onima u Samu, preplavljenim pozivima.

Tijekom posjeta jednoj drugoj pariškoj bolnici prošlog tjedna gdje je dan prije umro prvi Francuz od koronavirusa, jedan liječnik je od njega tražio više sredstava za državne bolnice.

Uz 25 umrlih i 1412 potvrđenih slučajeva Covida-19, Francuska je druga najzahvaćenija europska zemlja, iza Italije.