napeta situacija

Francuska traži snažan odgovor EU-a na aneksiju Zapadne obale

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2020 20:48
  • Objavljeno 11.05.2020 u 20:48
Zapadna Obala

Zapadna Obala

Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francuska od partnera u Europskoj uniji traži da razmotre snažan odgovor Izraelu ako ta zemlja nastavi s de facto aneksijom dijelova okupirane Zapadne obale, rekla su tri diplomata iz EU-a

Belgija, Irska i Luksemburg također žele raspraviti mogućnost kaznenih gospodarskih mjera na sastanku ministra vanjskih poslova članica EU-a u petak, rekli su diplomati agenciji Reuters, no za pokretanje kolektivne akcije potreban je pristanak svih država članica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će u srpnju u njegova vlada početi razmatrati širenje suvereniteta Izraela na židovska naselja i dolinu Jordana na Zapadnoj obali, kako je izneseno u mirovnom planu za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Palestinci su izrazili ljutnju zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoju vlast nad zemljom zauzetom u bliskoistočnom ratu 1967., teritorijem koji traže za svoju državu.

Diplomati EU-a nisu naveli pojedinosti o tome kakve bi kaznene mjere mogle razmatrati članice Unije kako bi pokušale odvratiti Izrael od tog poteza.

Po proceduri, vlade EU-a bi trebale zatražiti od Komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) da pripreme listu opcija.

S odgovorom bi se trebale složiti sve članice a najbliže saveznice Izraela Češka i Mađarska mogle bi blokirati pripremu takvih mjera.

Glasnogvornik EU-a u ponedjeljak je odbio komnetirati interne rasprave ali je rekao da je "aneksija protivna međuanorndom zakonu i ako se nastavi prema aneksiji EU će odgovarajuće djelovati".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!