hitna pomoć

Francuska šalje novi paket oružja Ukrajini: Stižu stotine oklopnih vozila i projektili

31.03.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Francuska će Ukrajini isporučiti stotine starih oklopnih vozila i novih projektila zemlja-zrak, rekao je u nedjelju francuski ministar obrane Sebastien Lecornu.

U intervjuu za La Tribune Dimanche Lecornu je rekao da ga je predsjednik Emmanuel Macron, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zamolio da pripremi novi paket pomoći koji će uključivati staru, ali još uvijek funkcionalnu francusku opremu.

'Ukrajinska vojska treba braniti vrlo dugu liniju fronte, što zahtijeva oklopna vozila; to je apsolutno ključno za mobilnost trupa i dio je ukrajinskih zahtjeva', rekao je.

Francuska, dodao je, planira osigurati stotine oklopnih vozila na ukrajinskoj prvoj liniji 2024. i početkom 2025. godine. Francuska vojska postupno zamjenjuje svoje tisuće oklopnih vozila, koji su prvi put pušteni u pogon kasnih 1970-ih, novim višenamjenskim vojnim vozilima.

Lecornu je dodao da se Francuska također priprema za isporuku nove serije Aster 30 projektila zemlja-zrak za sustav SAMP/T koji je isporučen Kijevu. Aster 30 može presresti ratne zrakoplove, dronove i krstareće rakete u dometu od 120 km.

'Ukrajina ima hitnu potrebu za boljom kopneno-zračnom obranom... Rusija intenzivira svoje napade, posebice na civile i civilnu infrastrukturu', rekao je.