politika macrona

Francuska otvara 15 godina ranije arhive o ratu u Alžiru

10.12.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot najavila je u petak otvaranje arhiva o "sudskim istragama" rata u Alžiru (1954-1962), gotovo 60 godina poslije i to u vrijeme višemjesečne krize u francusko-alžirskim odnosima.

"Petnaest godina ranije otvaram arhive o sudskim istragama žandarmerije i policije koje se odnose na rat u Alžiru", rekla je za BFMTV.

Ova je izjava došla dva dana nakon posjeta francuskog šefa diplomacije Jean-Yvesa Le Driana Alžiru.

"Želim da na ovo pitanje - koje je problematično, iritantno, gdje su na djelu krivotvoritelji povijesti - želim da se tome može pogledati u lice. Ne gradite nacionalni roman na laži", rekla je ministrica kulture pod čiju nadležnost spadaju te arhive.

Istaknula je da falsificiranje donosi nevolje i mržnju. "Od trenutka kad su činjenice na stolu... možemo graditi drugu priču, pomirenje."

Upitana o posljedicama te odluke, posebice zbog očekivane potvrde da je francuska vojska počinila mučenja u Alžiru, ona je rekla da je "u interesu zemlje da to prizna".

Ova objava dio je politike memorijalnog pomirenja koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Dana 13. rujna 2018. priznao je da je nestanak matematičara i člana Komunističke stranke Mauricea Audina 1957. u Alžiru djelo francuske vojske i obećao njegovoj obitelji široki pristup arhivima.

Macron je 9. ožujka ove godine najavio pojednostavljenje pristupa postupcima deklasifikacije za povjerljive arhive starije od 50 godina, čime je omogućeno skraćivanje vremena čekanja povezanog s tim postupkom.