'SLOBODA-JEDNAKOST-BRATSTVO'

Francuska nagradila Inicijativu mladih za ljudska prava iz Hrvatske

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 11.12.2019 12:30
  • Objavljeno 11.12.2019 u 12:30
Nagrada YIHR-u

Nagrada YIHR-u

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH)

Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodijelila je nagradu Francuske Republike za ljudska prava 'Sloboda-jednakost-bratstvo' Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske, nevladinoj organizaciji s kojom Francusko veleposlanstvo u Zagrebu već godinama usko surađuje. Ova nagrada ima za cilj prepoznati temeljnu ulogu civilnog društva u promicanju i zaštiti ljudskih prava diljem svijeta, kao i rad nevladinih organizacija i pojedinaca, bez obzira na nacionalnost i granice

Ove su godine istaknute dvije glavne teme: posebna uloga mladih branitelja ljudskih prava i dužnost bratstva. Upravo zahvaljujući potonjoj je hrvatski ogranak YIHR-a privukao pozornost izborne komisije projektom 'Zajednički narativi – prošlost se nastavlja'.

Kao jedna od pet ovogodišnjih dobitnica, hrvatski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) dio je regionalne mreže aktivne na Kosovu, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Inicijativa mladih prati brojne mlade ljude u njihovim naporima da se suoče s često ratobornom prošlošću svoje zemlje te da iz nje izvuku lekcije za bolju budućnost.

Kroz projekt 'Zajednički narativi – prošlost se nastavlja' oko 180 mladih u dobi od 18 do 25 godina sudjelovalo je u studijskim posjetima u svaku od dotičnih zemalja, kao i u diskusijama te konferencijama kako bi se ispitali dominantne diskurse o novijoj povijesti u njihovim zemljama i, na kraju, formulirali vlastitu verziju te povijesti i podijelili je. Na kraju ovog projekta sudionici su sastavili zbirku narativa uz pomoć stručnjaka i povjesničara iz regije.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je za svoj rad s mladima u području pomirenja u rujnu ove godine dobila nagradu Václav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!