zaključak parlamenta

[FOTO] Vlada će tri puta godišnje izvijestiti Sabor o provedbi mjera protiv koronavirusa

04.12.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada suglasila se u petak sa zaključkom da tri puta godišnje Saboru dostavlja izvješće o provedbi mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Taj zaključak predložili su klubovi stranaka vladajuće koalicije, a prihvatio Vladin predstavnik, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Svoja izvješća Vlada bi Saboru trebala dostaviti na početku iduće sjednice u siječnju, potom u lipnju, pa na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu iduće godine.

Vladin predstavnik nije prihvatio amandman Kluba Mosta da Vlada jednom mjesečno dostavlja Saboru izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih temeljem tog Zakona s ciljem donošenja daljnjih odluka o pooštravanju, ublažavanju ili ukidanju istih.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva na svakoj Vladinoj sjednici podnosi izvještavaj o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a Vlada redovito u proceduru upućuje prijedloge koji su povezani sa učincima Zakona i o njima se raspravlja, argumentirao je Dulibić.

Marija Selak Raspudić nezadovoljna je Vladinim odgovorom. Htjeli smo uputiti poruku da smo spremni surađivati u ovom pitanju, no tu našu ruku ste odbili, kazala je zastupnica.

Nalazimo se u nezavidnoj situaciji, brojke rapidno rastu, da bi situaciju mogli evaluirati potrebno je djelovati brzo, tri puta godišnje nije dovoljno, rekla je Selak Raspudić navodeći kako Engleska svaka dva tjedna revidira mjere.

Konačnu odluku o zaključku klubova vladajuće koalicije i Mostovu amandmanu u podne će, glasovanjem, donijeti Sabor.

Vladini predstavnici odbili su sve oporbene amandmane na zakone iz paketa poreznih zakona, kao i na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Kod Zakona o porezu na dohodak, Klub ZLB ustrajao je da bi trebalo uvesti progresivno oporezivanje. Damir Bakić istaknuo je kako se glavna zamjerka Kluba ne tiče toliko poreznih stopa, nego se odnosi na činjenicu da 99 posto obveznika tog poreza „de facto“ plaća porez po jednoj te istoj stopi.

Svi čije su mjesečne bruto plaće između pet tisuća i 42. 500 kuna plaćaju porez po jednoj te istoj stopi, do sada je bila 24, sad se predlaže 20, kazao je Bakić opetujući da bi bilo potrebno uvesti progresivno oporezivanje i četiri stope, od 15, 20, 30 i 40 posto. Naši izračuni pokazuju da je naš prijedlog neutralan što se tiče gubitka prihoda od poreza na dohodak, kretao bi se na razini od dvije milijarde kuna, kazao je zastupnik.

Vlada je odbila i njegov amandman na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi da se izrijekom propiše da je broj slobodnih dana na koje zaposlenik, kojem je preraspoređeno radno vrijeme, ima pravo, jednako broju dana koje je neprekidno radio.

Radnici će na svoj raspored radnog vremena i radnu izolaciju dati pisani pristanak, pa nisu izloženi zloporabi, ako ne daju pristanak na preraspodjelu, neće trpjeti štetne posljedice, objasnila je državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić.