press u saboru

[FOTO/VIDEO] Zurovec podržao Mostovu referendumsku inicijativu

08.12.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Fokusa Dario Zurovec podržao je u srijedu Mostovu referendumsku inicijativu kako bi se ukinuli "stožerokracija" i covid potvrde, a Marija Selak Raspudić ustvrdila je da to nije inicijativa koja dijeli ljude nego ujedinjuje Hrvatsku.

Zurovec je napomenuo da je cijepljen i nije antivakser, a kao liberal smatra da referendum kao način izražavanja volje građana treba podržati.

"Kao gradonačelnik Svete Nedelje pokrenuo sam elektronski referendum na koji su se građani u velikom broju javili i nisu se složili sa covid potvrdama. Elektronski referendum se, smatram, treba uvesti i na nacionalnoj razini", rekao je Zurovec.

Selak Raspudić je ustvrdila da se podrška referendumskoj inicijativi Mosta širi, pa je posve jasno da to nije inicijativa koja dijeli ljude nego ujedinjuje Hrvatsku.

"I cijepljeni i necijepljeni, i lijevi i desni, svi koji žele promijeniti način odlučivanja u pandemiji, ukinuti autokraciju, vratiti odlučivanje u Hrvatski sabor, poduprijet će ovu inicijativu", poručila je.

  • +2
Zurovec podržao Mostovu referendumsku inicijativu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Selak Raspudić je istaknula kako Hrvatski sabor treba odlučivati o mjerama koje se tiču prava i sloboda građana, što je i poanta prvog referendumskog pitanja, a očito samo u Hrvatskoj vlada stav da glavno zakonodavno tijelo ne treba pitati ni o čemu, pa ni o pitanjima koja se izravno tiču života građana.

"Europske zemlje su donosile covid zakonodavstvo, a samo se u Hrvatskoj ključne institucije zaobilaze, zato upravljanje pandemijom zaista tjera na brigu. Ako sada ne izađemo na referendum i ne pokažemo da nam je takvog odnosa i načina upravljanja dosta, Plenković će vam reći - imali ste priliku, ali je niste iskoristili, što očito znači da odobravate njegovu strahovladu i što mu otvara put da uvodi još rigoroznije mjere“, ističe Selak Raspudić.

Zurovec podržao Mostovu referendumsku inicijativu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Dodala je kako je moguće, nakon Božića, očekivati širu uporabu covid potvrda ili obavezno cijepljenje, pa čak i djece. "Na nama je da to preduhitrimo ovim referendumom", kaže Selak Raspudić.