NOVI ADRION

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako napreduju radovi na uskoro najljepšem pogledu u Hrvatskoj - vidikovcu Skywalk

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 21.01.2020 15:42
  • Objavljeno 21.01.2020 u 14:23
tportal

Izvor: Pixsell/CEMEX / Autor: tportal.hr

Tek je nekoliko mjeseci preostalo do završetka projekta 'Novi Adrion' u Parku prirode Biokovo, u sklopu kojeg će biti postavljen impresivan vidikovac Skywalk, šetnica sa staklenom plohom na visini od 1228 metara, s koje će pucati pogled na Makarsko primorje, ali i na planinski ponor pod nogama

Već izgrađena betonsko-čelična platforma u obliku potkove površine 40 kvadratnih metara sada čeka postavljanje zaštitne ograde i podne plohe izrađene od višeslojnog sigurnosnog stakla. Šetnja ovom platformom koja izlazi 12 metara izvan ruba litice omogućit će posjetiteljima jedinstven doživljaj ekstremne šetnje, ali u kontroliranim uvjetima, s nezaboravnim pogledom na more, nebo i planinske obronke.

'Osim jedinstvene konstrukcije i gradnje nad ponorom od kojeg staje dah u izvođenju Degal Tehnike, poseban izazov ovog projekta koji smo izveli u suradnji s logističkim partnerom, tvrtkom Gruda, za nas je bila doprema betona na lokaciju. Naime, vožnja od naše betonare do lokacije vidikovca traje dva i pol sata po vrlo zahtjevnoj prometnici, stoga se s pravom možemo pohvaliti vrhunskom logističkom izvedbom', rekao je Miro Kronja, voditelj kontrole kvalitete CEMEX-a Hrvatska. 'Što se tiče vrste betona, platformu gradi 78 kubnih metara betona klase C35/45 otpornog na mraz i sol, a do kraja projekta ugradit će se 170 kubnih metara ovog betona', nadodao je Kronja.

  • +10
  • +7

Projekt 'Novi Adrion' - vidikovac Skywalk

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Skywalk, za koji se predviđa da će biti dovršen do proljeća 2020., predstavlja okosnicu nove ponude ovog parka prirode za njegove posjetitelje, kojih godišnje ima više od 50 tisuća.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CEMEX

Park prirode Biokovo jedan je od 11 parkova prirode u Hrvatskoj, a obuhvaća istoimeni planinski masiv. Najviši vrh parka, Sveti Jure s 1762 metra nadmorske visine, ujedno je najviši vrh planine Biokovo te treći najviši vrh u Hrvatskoj.

Pogledajte kako napreduju radovi na vidikovcu Skywalk.

Izvor: Promo fotografije

Projekt Novi Adrion usmjeren je na podizanje razine očuvanja prirodne baštine i organizaciju održivijih modela posjećivanja, kojima će se smanjiti broj individualnih, a povećati broj skupnih posjeta te povećati sigurnost i educiranost posjetitelja Parka prirode Biokovo. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a partneri nositelja projekta Javne ustanove Park prirode Biokovo su Javna ustanova Makarska, razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!