33. obljetnica

[FOTO/VIDEO] Plenković na obljetnici: HDZ je jedinstven, nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske mostom Pelješac

17.06.2022 u 21:53

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da će HDZ u budućnosti biti orijentiran na moderni hrvatski suverenizam poručivši kako nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske mostom Pelješac, ulaska u eurozonu, schengenski prostor te pomoći u krizi

"Današnje vrijeme i današnji prioriteti drugačiji su nego što su bili prije 30-ak godina. Moderni hrvatski suverenizam, oko kojeg formiramo sve naše aktivnosti i politiku proteklih nekoliko godina, lako se može prevesti u današnje političke prioritete. Nema suverenističkijeg poteza od spajanja Hrvatske 26. srpnja - mostom Pelješac", rekao je Plenković na obilježavanju 33. obljetnice HDZ-a i sjednici Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” u prostorijama NK Jarun.

Naveo je i da danas moderni hrvatski suverenizam znači i odluka ministara financija EU da Hrvatska 1. siječnja 2023. postane članicom europodručja. Uz to, dodao je, moderni suverenizam će se početkom iduće godine "projicirati" i članstvom u Schengenskom prostoru, ulaganjem u nabavku višenamjenske borbene avione za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te, u današnjim sigurnosnim ugrozama, dosad najvećim ulaganjima u proračun za obranu.

Osvrćući se na ulogu države u krizi, Plenković je podsjetio na brojne izazove s kojima su se suočili proteklih godina - Agrokor, dolazak na naplatu enormnih dugova hrvatskih brodogradilišta, pandemiju koronavirusa, dva razorna potresa koja su pogodila Zagreb i Banovinu te krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu.

  • +45
Obilježavanje 33. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Mi smo tu, tu su radna mjesta, tu je gospodarski rast, tu je investicijski kreditni rejting. Nema prekomjernog proračunskog manjka, nema makroekonomskih neravnoteža, država staje iza hrvatskog radnika i plaća više od 700.000 ljudima u privatnom sektoru, omogućuje za više od 120.000 kompanija da ostanu na nogama u krizi u kojoj bi većina njih stavila ključ u bravu", naglasio je.

Plenković je poručio da je "HDZ jedinstven" jer, u odnosu na brojne druge stranke u zemljama srednje i istočne Europe, zadržava visoki stupanj povjerenja biračkog tijela u odnosu na druge zemlje. Naveo je i kako je malo zemalja u srednjoj i istočnoj Europi u kojima se može naći politička stranka nastala u vremenu velikih prekretnica - pada Berlinskog zida, rušenja komunističkog sustava, vala demokracije koji se širio istočnom Europom, a da su i danas utjecajne kao što je HDZ.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" Vladimir Šeks poručio je onima koji dvoje u poziciju i snagu HDZ-a da je ta stranka "bila i ostala središnja snaga hrvatskog naroda i najbolji jamac hrvatske budućnosti". "S time trebaju računati svi. I oni koji Hrvatsku žele graditi, ali i oni koji bi Hrvatsku razgrađivali", naglasio je. Dodao je kako "ovima prvima HDZ nudi suradnju, a drugima će pružiti žestoki otpor".

Predsjednik Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica rekao je da je HDZ ostvario sve ključne nacionalne ciljeve te danas ne slave samo rođendan stranke, već, u prvom redu, ostvarivanje slobode, demokracije, višestranačja, nacionalnog zajedništva i državne suverenosti.

Prije početka sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” položen je vijenac kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu.

Odigrana je i tradicionalna nogometna utakmica.

pravdu dijelile žene

[FOTO] HDZ-ovci se ostavili politike i zaigrali nogomet; Plenković je driblao u odijelu, a Banožić kao da je na Svjetskom prvenstvu

Pogledaj galeriju