konferencija ELSA-e

[FOTO/VIDEO] Plenković na događaju udruge kojoj je bio prvi predsjednik, evo što je poručio studentima prava

17.06.2022 u 10:16

Bionic
Reading

'Hrvatska i svijet na prekretnici - Izazovi novog vremena' tema je konferencije koju je organzirala Europska udruga studenata prava - ELSA Zagreb, a koji su događaji bili prekretnica posljednjih par godina objasnio je premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju studentima

Pandemija koronavirusa i ruska invazija na Ukrajinu dva su 'prekretnička trenutka' koje je Plenković spomenuo u uvodnom obraćanju na konferenciji ELSA-e te se prisjetio kako je i sam svojedobno bio na čelu ELSA-e Hrvatska i ELSA-e International.

'Najveća pandemija u zadnjih 100 godina, nitko je nije očekivao, došla je naglo i promijenila sve i što je najgore trajala je jako dugo i traje i još. Jedan događaj u Kini izazvao je globalne promjene. To je uistinu velika prekretnica', kazao je Plenković.

'Drugi događaj je ruska invazija na Ukrajinu, koja nam postavlja pitanje koliko nam danas vrijedi međunarodno pravo. Četiri mjeseca traje agresija s devastirajućim posljedicama, ne samo za koncept gloablanog upravljanja, međunarodno pravo nego i tragedijom za ukrajinski narod. Posljedice ovoga su vidljive u svim segmentima na globalnoj razini', rekao je premijer.

Ovakvo slanje vojne pomoći do sada nije bilo viđeno, dodao je te spomenuo i ekonomske posljedice. 'Rusija ima dvije velike poluge, jedna je nuklearni arsenal, a druga poluga su fosilna goriva i energenti koje koristi ne bi li ostavila svoje ciljeve. Odluka da se napušta dobava energenata od Rusije mijenja sve - mijenja dobavne pravce, energetsku mrežu, ali dovodi i do rasta cijena energenata', kazao je Plenković. Upozorio je i nestašicu hrane u Africi, što će postati veliki problem.

  • +9
Premijer Andrej Plenković na konferenciji ELSA-e Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kazao je da nije bilo pandemije i ruske invazije da bi se u kontekstu budućnosti danas raspravljalo o digitalnoj i zelenoj transformaciji. 'U samo dvije godine toliko promijeniti globalnu agendu, nitko nije predvidio i činjenica da se moramo tome prilagođavati je ključna za naše društvo', rekao je.

Napomenuo je kako će Hrvatska ove godine završiti ulazak u europodručje i Schengen. 'S obje noge ćemo ići u dublju integraciju i ostvariti strateške ciljeve', rekao je Plenković, te spomenuo i otvaranje Pelješkog mosta. 'To je jedna situacija koju rješavamo nakon 300 godina', dodao je.

Premijer Andrej Plenković nazočio otvorenju konferencije "Hrvatska i svijet na prekretnici - Izazovi novog vremena" Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/Pixsell

ELSA je najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 43 europske zemlje te okuplja više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta. Alumniji te udruge brojni su današnji uspješni dužnosnici, odvjetnici, profesori, poduzetnici i stručnjaci, među kojima je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska Andrej Plenković.

U sklopu konferencije putem četiri panela održat će se 16 predavanja iz političkog života, prava i diplomacije, akademske zajednice i medija koji će dati svoje viđenje novih geopolitičkih izazova, uloge međunarodnog prava, položaja europskih i međunarodnih institucija, pitanja europske perspektive Zapadnog Balkana te gospodarskih izazova s naglaskom na područje energetike.

Svrha je konferencije ponuditi svojevrsnu platformu kroz koju će se uz raspravu i razmjenu mišljenja sagledati cjelokupnost novih globalnih zbivanja te u njihovom kontekstu razjasniti i artikulirati pozicija hrvatskog društva, kazao je uvodničar Josip Pokorny.