izdan niz upozorenja

[FOTO] Varaždin se danas kuhao na +37, a jedva se disalo i u ostatku Hrvatske; ipak, stiže jaka promjena vremena

18.08.2022 u 20:58

Bionic
Reading

Hrvatska se trenutno nalazi na udaru toplinskog vala. Diljem Hrvatske temprature termometara opasno su se bližile granici od 40 stupnjeva Celzijusa, no sutra stiže ranije najavljeno osvježenje

Danas u Hrvatskoj prema večeri sa zapada stiže značajno naoblačenje, a navečer te osobito u noći na petak ponajprije u Istri i na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi.

Meteoalarm je za sutra za područje cijele Hrvatske izdao žuto upozorenje zbog mogućih izraženih nevremena.

Upozorenje prvog i drugog stupnja izdao je i Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje.

Danas su se temperature u Hrvatskoj opasno penjale brojci od 40 stupnjeva Celzijusa. U Varaždinu je danas na primjer u 14 sati izmjereno 36,9, u Đakovu 36,2, a u Kninu nevjerojatnih 37 stupnjeva Celzijusa.

Hrvatsku pak sutra čeka toliko potrebno osvježenje.

Bit će promjenljivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i nevrijeme te obilnije pljuskove. Vjetar u unutrašnjosti biti će slab i umjeren zapadni i jugozapadni, poslijepodne na sjeveru i sjeverozapadni. Na Jadranu će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na krajnjem jugu prijepodne i dalje umjereno jugo.

Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 23 i 26 °C. Najviša dnevna od 26 do 31, na krajnjem istoku i jugu i do 33 °C.

  • +64
Turizam u Hrvatskoj 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić