kontroverzan političar

[FOTO] Ubijeni bivši japanski premijer Shinzo Abe imat će državni pogreb. Javnost baš nije zadovoljna

08.09.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u četvrtak da prihvaća kritike da nije dovoljno objasnio zašto želi državni sprovod za ubijenog bivšeg premijera Shinza Abea, ali je branio tu odluku zbog koje je podrška njegovoj vladi pala na najnižu razinu.

Odluka Kishide da se državni pogreb Abea održi 27. rujna izazvala je široko protivljenje javnosti, uglavnom zbog otkrića da su odnosi između vladajuće stranke i crkvene skupine možda odigrale ulogu u ubojstvu.

"Ponizno prihvaćam kritike da je moje objašnjenje bilo nedostatno", rekao je Kishida odgovarajući zastupnicima parlamenta na pitanja o tom slučaju.

Abe, najdugovječniji japanski premijer, ali i onaj koji je izazivao podjele, ubijen je na predizbornom skupu 8. srpnja.

Osumnjičenik za njegovo ubojstvo, uhićen na mjestu događaja neposredno nakon ubojstva, bio je bijesan na Crkvu ujedinjenja. Tvrdio je da je dovela njegovu majku do bankrota i okrivio Abea za promicanje te crkve.

Većina javnosti smatra da nisu adekvatno objašnjene veze između vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP) i te crkve, osnovane u Južnoj Koreji 1950-ih i poznate po masovnim vjenčanjima.

Kishida je rekao da će politička stranka prekinuti veze s crkvom, ali mnogi birači su skeptični prema tom obećanju. LDP bi kasnije u četvrtak trebao objaviti rezultate svoje istrage o povezanosti članova.

Koristeći informacije dostupne na zakonodavnim web stranicama i izvorima, uključujući videozapise koje je objavila crkva, Reuters je identificirao najmanje 65 zastupnika LDP-a, uključujući Abea i 23 člana njegove desničarske frakcije, koji su posjećivali crkvena događanja, slali joj čestitke, plaćali naknade za članstvo, prihvaćali političke donacije ili primali pomoć za izbore.

  • +5
Prosvjed protiv državnog pogreba za Abea Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA

Kishida je rekao da je odlučio održati državni sprovod s obzirom na Abeov doprinos zemlji i njegova postignuća prepoznata u zemlji i inozemstvu.

Kritike na račun pogreba mogle bi se pojačati jer su troškovi porasli na 12 milijuna dolara, a vjerojatno će još rasti zbog troškova poput osiguranja stranih političara. Očekuje se da će na pogreb doći američka potpredsjednica Kamala Harris i indijski premijer Narendra Modi.

"Čak i u usporedbi sa sličnim ceremonijama u prošlosti, vjerujemo da su troškovi razumni", rekao je japanski premijer. 

Ovotjedna anketa pokazala je da je nezadovoljstvo Kishidinom vladom poraslo na više od 40 posto ispitanih po prvi put od preuzimanja dužnosti prošle godine. Druge ankete pokazale su da je neodobravanje veće od odobravanja.