bit će 27. rujna

Japanska vlada odobrila državni sprovod za Abea; posljednji koji je plaćen državnim novcem bio 1967.

22.07.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Japanska vlada priopćila je u petak da će državni sprovod za bivšega premijera Shinza Abea održati 27. rujna, u jeku uličnih prosvjeda i kritika na društvenim mrežama da država ne bi smjela financirati ceremonije za japanskog premijera koji je imao najdulji staž, ali je i stvarao podjele

Abe, premijer više od osam godina u dva mandata i jako utjecajan u vladajućoj Liberalnoj demokratskoj stranci (LDP) čak i nakon napuštanja dužnosti, ustrijeljen je prije dva tjedna na skupu predizborne kampanje, a taj je događaj duboko šokirao Japan.

Njegov sprovod održan je ubrzo nakon toga, no vlada je odlučila da će državni sprovod biti 27. rujna u zatvorenoj areni Nippon Budokanu u središtu Tokija.

"To smo odlučili, kao što je prije rečeno, jer je Abe bio premijer s najduljim stažem, tijekom kojeg je pokazao umijeća vodstva različita od drugih i nosio je veliku odgovornost pri rješavanju brojnih ozbiljnih domaćih i međunarodnih problema", rekao je glavni tajnik vlade Hirokazu Matsuno na konferenciji za novinare u petak.

Pogreb će u cijelosti biti plaćen državnim sredstvima koja će se vjerojatno uzeti iz proračunske pričuve, rekao je.

Zadnji državni sprovod nekog bivšeg premijera koji je u potpunosti plaćen državnim novcem bio je 1967. godine, a pogrebe nakon toga dijelom je plaćala država, a dijelom LDP.

Sadašnji plan izaziva sve veću uznemirenost. Oko 200 ljudi okupilo se u blizini ureda premijera u Tokiju kako bi prosvjedovali protiv odluke, prema novinskoj agenciji Kyodo, a prigovori na društvenim mrežama varirali su od korištenja sredstava poreznih obveznika do pritužbi da bi vlada mogla politički kapitalizirati Abeovu smrt i učvrstiti njegovu ostavštinu.

Samo 49 posto poduprlo je ideju o državnom sprovodu u nedavnoj anketi javnog mnijenja japanske javne televizije NHK.