reakcija

[FOTO] Profesor iz Kijeva: Rusija nema pravo provoditi referendum na području druge zemlje

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 23.09.2022 20:33
  • Objavljeno 23.09.2022 u 20:33
tportal

Izvor: EPA / Autor: Stringer

U pokrajinama pokrajinama Luhansk, Donetck, Herson i Zaporižja danas su održani referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji

'Ne treba biti pravnik da razumijemo da ovakav način provođenja ispitivanja mišljenja stanovnika nema nikakve veze sa pravom ni pravim rezultatima. Rusija nema pravo provoditi referendum na području druge zemlje. Prema ukrajinskim zakonima ti referendumi se ne provode', rekao je Maksim Kamenjecki iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose za HRT.

Istaknuo je kako smatra da se radi o pokušaju Rusije da promijeni svoje granice, te da "nema veze sa mišljenjem lokalnih stanovnika jer oni su većinom protiv".

'Kad promatramo rusku nuklearnu doktrinu zadnjih par godina pokazuje da Rusi misle stvarno da nuklearna opcija može biti iskorištena protiv zemlje koja nema nuklearnog naoružanja i to neće izazvati odgovarajući koraci od strane SAD-a i drugih zemalja. Mislim da su oni dobro procijenili. Ni jedna zemlja neće iskoristiti nuklearno oružje po Rusiji ako Rusija iskoristi po Ukrajini', rekao je.

  • +8
  • +5

Referendum u Ukrajini

Izvor: EPA / Autor: STRINGER