svečana akademija

[FOTO] Obilježeno 20 godina osnutka interventne policije

17.09.2021 u 18:42

Bionic
Reading

Interventna policija obilježila je u petak 20 godina osnutka, a na svečanoj akademiji uz čelnike MUP-a i Ravnateljstva policije bio je i direktor njemačke interventne policije po čijem je modelu nastala ova hrvatska policijska jedinica za složenije zadatke

Ravnatelj njemačke interventne policije Andreas Backhof rekao je da hrvatska policija kroz interventne jedinice zadovoljava europske standarde i to na jako visokoj razini. Istaknuo je i da druge države traže savjete od hrvatske policije prilikom ustrojavanja odgovarajućih policijskih jedinica što zaslužuje veliko poštovanje i priznanje, izvijestio je MUP.

"Stajali smo i stajat ćemo uz vas, savjetom, djelom i podrškom – kroz sve to vrijeme i mi smo učili od vas. Mi ne njegujemo samo strogo poslovne partnerske odnose na ravnopravnoj osnovi unutar policije. Kroz neko vrijeme razvili smo prijateljske odnose koji se temelje na uzajamnom poštovanju i povjerenju", kazao je Backhof.

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović ustvrdila je da je u odnosu na prethodne godine porasla potreba za uključivanjem interventne policije u razne svakodnevne zadaće te se značajno proširila vrsta i tematika poslova koje interventna policija obavlja.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina se zahvalio svim pripadnicima interventne policije naglasivši da uz specijalce upravo oni obavljaju najzahtjevnije zadaće. Podsjetio je da interventna policija aktivno sudjeluje u širokoj lepezi policijskih zadaća, a posebno naglasio njihov angažman na zaštite hrvatske granice – najduže vanjske granice Europske unije.

  • +19
Svečana akademija povodom 20. obljetnice osnutka interventne policije Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U MUP-u podsjećaju da interventna policija uz svoje temeljne poslove sudjeluje u složenijim kriminalističko-taktičkim situacijama kao što su potjere, pregledi objekata i prostora, zasjede, racije, blokade prometnih i drugih površina.

Značajna je uloga interventne policije i u pružanju pomoći drugim tijelima državne uprave, uhićenju opasnih kriminalaca, ali i ronilačkim akcijama te visokorizičnom osiguranju štićenih osoba.

Interventna policija angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama i katastrofama te svim zadaćama gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučavanih policajaca, ističu u MUP-u.