novi ustav

[FOTO] Narod na ulicama Tunisa nakon referenduma, oporba tvrdi da će predsjednik 'uništiti demokraciju'

26.07.2022 u 08:34

Bionic
Reading

Novi tuniski ustav za koji oporba upozorava da bi mogao uništiti demokraciju u zemlji velikim proširenjem predsjedničkih ovlasti trebao bi stupiti na snagu nakon referenduma održanog u ponedjeljak koji je izgleda prošao lako, ali uz slab odaziv

Predsjednik Kais Said smijenio je parlament prošle godine i prešao na vladavinu dekretom, rekavši da zemlju treba spasiti od godina paralize promjenom demokratskog ustava uvedenog nakon revolucije 'arapskog proljeća' u Tunisu 2011. godine.

Oporbene stranke bojkotirale su referendum te optužile Saida za državni udar, rekavši da novi ustav koji je objavio prije manje od mjesec dana znači povratak autokraciji.

Novi ustav daje predsjedniku ovlasti i nad vladom i nad pravosuđem, a istodobno onemogućuje provjeru njegovih ovlasti te slabi parlament.

Tunis se u međuvremenu suočava s prijetećom gospodarskom krizom i traži paket pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) - pitanja koja su u proteklih godinu dana mnogo više zaokupljala obične ljude od političke krize.

  • +16
U Tunisu održan referendum Izvor: EPA / Autor: MOHAMED MESSARA

Nije postojala minimalna razina sudjelovanja da bi ta mjera bila prihvaćena, a izborno povjerenstvo je procijenilo preliminarni odaziv na samo 27,5 posto.

Ubrzo nakon što je Sigma Conseil objavio izlaznu anketu koja je pokazala da je 92,3 posto podržalo novi ustav, stotine Saidovih pristaša okupile su se na središnjoj aveniji Habiba Bourguibe kako bi proslavili.

Čini se da su Saidovi početni potezi protiv parlamenta prošle godine bili vrlo popularni među Tunišanima, jer su tisuće ljudi preplavile ulice kako bi ga podržale, ogorčene na političke stranke koje su okrivljavali za godine lošeg upravljanja i propadanja.

Međutim, kako se stanje tuniskog gospodarstva pogoršavalo tijekom prošle godine uz male Saidove intervencije, čini se da mu potpora slabi.

"Sada kada smo mu dali novi politički mandat da se suprotstavi političkim lobijima, tražimo od Saida da se pobrine za našu ekonomsku situaciju, cijene i opskrbu hranom", rekao je Naceur, jedan od njegovih pristaša koji su slavili u ponedjeljak.