uss gerald ford

[FOTO/VIDEO] Najnoviji i najmoderniji američki nosač aviona krenuo prema Europi

05.10.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Najnoviji i najnapredniji nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji, a pred njim su prvi manevri i vježbe sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi

USS Gerald Ford je prvi novi nosač zrakoplova dizajniran u 'više od 40 godina', kažu u američkoj mornarici. Izgradnja nosača službeno je započela u studenom 2009., a 2017. naručio ga je bivši predsjednik Donald Trump, prema priopćenju američke mornarice.

Radi se o prvom nosaču zrakoplova klase Ford. Mornarica je već započela izgradnju sljedeća dva nosača klase Ford, USS Kennedy i USS Enterprise, piše CNN.

USS Gerald Ford ima novu, naprednu tehnologiju uključujući 'gotovo tri puta veću količinu električne energije' u usporedbi s nosačima klase Nimitz i koristi elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova ili EMALS, prema mornarici. Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje zrakoplova s ​​plovila umjesto prethodnog sustava parnog katapulta. Sustav manje opterećuje zrakoplove jer se lansiraju s nosača i omogućit će manje vremena između lansiranja, rekao je dužnosnik mornarice.

  • +14
USS Gerald Ford Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nosač također ima dvopojasni radar, koji je napredniji radarski sustav. To je jedini prijevoznik prve klase koji će imati ovu vrstu radara, rekao je dužnosnik.

Izvor: tportal.hr / Autor: U.S. Navy

USS Gerald Ford i udarna skupina nosača djelovat će sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru, rekao je dužnosnik američke mornarice.