ratni zločini

Pravomoćno: Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora

08.06.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) u srijedu poslijepodne pravomoćno je osudilo ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću na doživotni zatvor. Sve žalbe na prvostupanjsku presudu su odbačene, što znači da je Mladiću potvrđena presuda za genocid u Srebrenici.

16:36 Žalbeno vijeće potvrdilo je u cijelosti nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću. Osuđen je na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i teroriziranje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Pravomoćna presuda donesena je uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. Presuda je u potpunosti ista kao i u prvom stupnju suđenja. Sve žalbe su odbijene i Mladićeve i tužiteljstva.

Gledanje presude Mladiću Potočarima Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

16:29 Sud je prešao na odgovaranje na žalbu tužiteljstva koje smatra da se genocid dogodio i u šest općina koje se nalaze u optužnici. Sud ipak ne smatra van razumne sumnje da je vodstvo bosanskih Srba imalo genocidnu namjeru u tih šest bosanskohercegovačkih općina. Suci N'gums i Panton su bili protiv takve odluke.

16:24 Zahtjev za ponavljanjem suđenja je također odbijen.

16:22 Sud smatra da Mladić brka dužnosti zapovjednika sa zloupotrebom ovlasti. Odbijena je još jedna žalba ratka Mladića.

16:18 Novinari u Haagu su upravo od suda dobili obavijest prema kooj je Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, javlja detektor.ba.

  • +7
Ratko Mladić Izvor: Profimedia / Autor: Jerry Lampen / AFP / Profimedia

16:15 Na red je došla žalba vezana uz udruženi zločinački pothvat vezan uz uzmimanje pripadnika UN-a kao talaca kako bi se zaustavilo bombardiranje NATO-a. Uzimanjem talaca Mladić je prekršio ženevsku konvenciju prema kojoj je zabranjeno uzimati za taoce osobe koje ne sudjeluju u sukobu. Sud smatra kako je Mladić znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu za uzimanje talaca.

16:06 Na red je došla žalba za udruženi zločinački pothvat u Srebrenici. Cilj trećeg udruženog zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih Muslimana iz Srebrenice. Žalbeno vijeće smatra da je Mladić znantno pridonio da se ostvari taj cilj odnosno genocid, istrebljenje i ubojstvo. Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je djelovao iz humanitarnih razloga. Zaključeno je uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe da Mladić nije doveo u pitanje glavne zaključke na koje se vijeće oslonilo. Mladić nije pokazao da je sudsko vijeće pogriješilo da je uklanjanje ljudi iz Srebrenice bilo prinudno. Odbijeni su argumenti Ratka Mladića kojima je pokušao umanjiti svoju ulogu u događanjima u Srebrenici. Sud tvrdi da je imao potpuno kontrolu nad jednicima Vojske Republike Srpske. Smatraju da je Mladićeva žalba tek neslaganje, ali ne pronalazi grešku u postupcima suda. Protiv je bila sutkinja Nyambe.

Mladićevo suđenje pratilo se i u Potočarima Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

16:02 Na red je došla žalba vezana uz uzdruženi pothvat za Sarajevo. Žalbeno vijeće je odbilo Mladićevu žalbu uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. Sud smatra da teriroziranje Sarajeva nije bilo legitiman vojni cilj.

16:00 Žalbeno vijeće je odbilo i Mladićevu žalbu na njegove izjave i postupci nisu na pravi naččin vrednovani u odnosu na ukupni udruženi pothvat. Odbijen je i Mladićev stav da je samo htio ostvariti vojni cilj, a ne fizički ukloniti Hrvate i Bošnjake. Sutknja Nyambe je tekođer bila protiv ove odluke.

15:57 Žalbeno vijeće je odbilo Mladićevu žalbu na njegovo sudjelovanje u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom potphvatu. Istaknuili su da Mladić ni na koji način nije pokazao da su pogriješili u prvom stupnju. Opet je sutknja Nyambe imala suprotno mišljenje.

15:55 Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Ratka Mladića na nepravedno suđenje koje nije uzelo u obzir nnjegovo zdravstveno stanje. protiv takve odluke sudskog vijeća glasovala je sutkinja Nyambe.

15:50 Sutkinja čita žalbe Mladićeve obrane i tužiteljstva. Mladićeva obrana traži oslobađanje ili novo suđenje dok tužiteljstvo traži da se osudi i za genocid u šest općina u Bosni i Hercegovini.

  • +9
Ratko Mladić Izvor: EPA / Autor: MARTIN MEISSNER POOL

15:48 Konačno je počelo izricanje presude. Sažetak čita sutkinja Prisca Matimba Nyambe. Sutkinja je navela da se Mladiću sudi po 11 točaka optužnice. U nepravomoćnoj presudi je osuđen po 10 točaka. Oslobođen je samo za optužbu za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina - Foči, Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Most, Ključu i Kotor Varoši. Mladiću se na teret stavljaju i četiri udružena zločinačka pothvata.

15:38 Zbog tehničkih problema sa tonom mediji su obaviješteni da će prijenos kasniti dok se otklone problemi.

15:25 Ratko Mladić je doveden u sudnicu. Ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude, javio je AFP, a prenio Avaz.ba.

14:45 U Haagu je danas ispred sudnice, uoči izricanja presude Ratku Mladiću došlo do manjeg incidenta tako što je muškarac donio transparent podrške na taj način provocirajući sve žrtve ovog zločinca. Transparentom sa kojim stoji ispred suda, on poručuje da je ovo sud nepravde. Na ovo su reagirali aktivisti i obitelji žrtava iz Bosne i Hercegovine koji su trenutno prisutni ispred suda.

Haški sud je u studenome 2017. osudio Mladiću kaznu doživotnog zatvora proglasivši ga krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na presudu su se žalili tužiteljstvo i obrana.

Serge Brammertz, glavni tužitelj MICT-a - koji je pravni sljednik ugašenog ICTY-ja - rekao je uoči izricanja pravomoćne presude Mladiću kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora. Brammertz u ponedjeljak.

Mladić je 2017. proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još šest općina Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu te Vlasenici. U Prijedor u su 1992. godine snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice a tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

Presudu će izreći žalbeno vijeće kojim predsjedava sutkinja Prisca Matimba Nyambe a ostali su članovi Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Mladić kojega su inozemni mediji poput BBC-ja odavno proglasili "krvnikom iz Bosne", izvještavajući kako je on odgovoran za najgore ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, prvostupanjskom je presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja.

>>> Njegovo je ime sinonim za genocid u BiH, a danas će mu nakon 26 godina biti izrečena konačna presuda: Je li moguć šokantan rasplet u slučaju Ratka Mladića?

Sudsko vijeće Haškog suda zaključilo je kako je Mladić zločine zbog kojih je i osuđen počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je činio sveobuhvatni plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, a drugi je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja. Cilj trećeg udruženog zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih Muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Mladićeva obrana pak tvrdi kako je prvostupanjsku presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudaca koje optužuju da nisu uzeli u obzir olakotne okolnosti pa traže da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena a on oslobođen. Ukoliko to ne bi bio slučaj predlažu ponovno suđenje.

Oslobađajućoj se presudi ipak nadaju u Mladićevoj obitelji.

"Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, Ratko Mladić će 8. lipnja biti oslobođen, a ako MICT potvrdi prvostupanjsku presudu bit će to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom", kazao je Mladićev sin Darko za srbijanske medije.

Prvu optužnicu protiv Mladića ICTY je podignuo u srpnju 1995. godine dok je još trajao rat u BiH a optužen je zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor a kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji. Od tada je optužnica tri puta mijenjana.